23948sdkhjf

KL kalder Dansk Byggeri-analyse tyndbenet

Kommunernes Landsforening, KL, kan ikke nikke genkendende til regnestykke i ny analyse fra Dansk Byggeri og efterlyser mere konkrete bud på, hvilke tekniske opgaver, private kan løse billigere
Dansk Byggeri peger i en ny analyse på, at kommunerne kan hente en stor del af besparelserne som følge af omprioriteringsbidraget ved at øge udliciteringen på det tekniske område, som omfatter drift og vedligehold af især veje, parker og anlæg.

Brancheorganisationen kommer ind på, at cirka 23 procent af besparelserne på landsplan - svarende til cirka 550 mio. kroner - kan dækkes ved, at kommunerne fuldt ud dækker deres udliciteringspotentiale.

Men det regnestykke kan man ikke nikke helt genkendende til hos Kommunernes Landsforening (KL).

Dansk Byggeri tager udgangspunkt i forskningsprojekter fra blandt andet Kora, der viser, at når en kommune sender en opgave i udbud og beder private virksomheder byde ind, så falder prisen i gennemsnit med fem - 15 procent. Men det er der ikke belæg for.

Tallene kan ikke bruges på den måde, som Dansk Byggeri bruger dem, fortæller Rikke Haahr, chef for udbudsportalen i KL.

Hun fremhæver, at det én kommune har gjort ikke nødvendigvis vil give de samme gevinster i en anden kommune og fortæller, at kommunerne hele tiden overvejer, hvad de kan udlicitere - især på det tekniske område, og at mange opgaver i dag er udliciteret - også til Dansk Byggeris medlemmer.

Kæde hopper af

Desuden er omfanget af de opgaver, som kan flyttes fra kommunerne til de virksomheder, som er medlemmer hos Dansk Byggeri, slet ikke så stort, som analysen antager, fremhæver hun.

”Dansk Byggeri laver tilsyneladende nogle ræsonnementer og nogle antagelser, hvor kæden hopper af”, siger Rikke Haahr og kalder analysen ”tyndbenet”.

”Det er desværre ikke noget, kommunerne kan bruge”, siger hun og fortsætter:

”Vi synes, at det kunne være rigtig interessant, hvis Dansk Byggeri mere konkret kunne pege på, hvilke opgaver deres medlemmer kan løse billigere”.

Hos Dansk Byggeri er man uenig i, at der er tale om en tynd analyse, der ikke holder.

”Jeg forstår godt Rikkes svar i den politiske kontekst, som hun arbejder for kommunerne i, men vi er meget konkrete om, hvad der kan lade sig gøre og ikke kan lade sig gøre, fordi analysen er bundet op på en gennemgang af kommunernes kontoplan, hvor hver post er vurderet ud fra, hvor udliciteringsegnet et område er”, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11