23948sdkhjf

DEBAT: Lad unge på efterskolerne snuse til erhvervsuddannelserne

Ved at give efterskolerne adgang til at udbyde grundforløbet til erhvervsuddannelser kan man sikre, at flere unge vælger en erhvervsuddannelse, mener erhvervsorganisationen Arbejdsgiverne
Det skal i den grad hilses velkomment, at et politisk flertal vil oprette en forsøgsordning, hvor efterskoler kan udbyde grundforløbet til erhvervsuddannelser samtidig med 10. klasse. Det kan vise sig at være den enkle løsning, som vi har ledt efter. Løsningen på udfordringen med at langt størstedelen af en ungdomsårgang i dag vælger gymnasiet frem for erhvervsuddannelserne.

Gymnasiet synes at være det oplagte førstevalg for mange unge. Men ofte ligger der ikke andet bag valget, end at de følger deres kammerater. Derfor skal vi gøre erhvervsuddannelserne mere synlige for de unge, og de skal vide mere om, hvilke muligheder erhvervsuddannelserne giver.

Brug for flere udbydere

Hos Arbejdsgiverne ser vi gerne, at grundforløbene på erhvervsuddannelserne udbydes så mange steder i landet som muligt – og her er efterskolerne jo oplagte. Ved at give de unge nem adgang til erhvervsuddannelserne er det ikke længere en mulighed at vælge dem fra på grund af geografiske afstande. Samtidig giver det de unge mulighed for at stifte bekendtskab med uddannelserne, inden de skal vælge retning efter grundskolen.

Det giver forhåbentlig flere ansøgere til erhvervsuddannelserne. Og flere motiverede ansøgere.

Og det er der i dén grad brug for. Analyser viser, at vi nærmer os en faretruende mangel på faglært arbejdskraft. Det vil gå ud over mange af de virksomheder, som eksisterer i dag. For hvordan skal de kunne fortsætte, hvis de ikke kan få den nødvendige arbejdskraft? En nærliggende konsekvens vil være, at de bliver nødt til at lukke og slukke virksomheden. Det vil også gå ud over de unge, som rent faktisk vælger en erhvervsuddannelse. For hvordan skal de så komme i praktik og lære håndværket ude i virkeligheden?

Opgør med forskelsbehandling

Det er skruen uden ende, hvis vi først ender dér. Derfor er det på høje tid, at politikerne tager skeen i den anden hånd og for det første gør op med forskelsbehandlingen mellem unge i folkeskolen og på efterskolen, der gerne vil tage en erhvervsuddannelse. Og for det andet giver flere unge mulighed for aktivt at tilvælge en erhvervsuddannelse.

Nu ser vi blot frem til, at politikerne sætter gang i forsøgsordningen, så den kan træde i kraft hurtigst muligt.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096