23948sdkhjf

Saint-Gobain-direktør kigger fremad igen

Sidste års underskud er vendt til et tåleligt plus. Det får virksomheden bag Brødrene Dahl og Optimera til atter at fokusere på vækst
Saint-Gobain Distribution Denmark kigger atter fremad med ambitioner om vækst efter et par hårde år, der blandt andet bød på et stort underskud samt lukningen af tre butikker i regi af Optimera-kæden, som selskabet står bag.

Regnskabsåret 2015 gav et positivt resultat før skat på 37 mio. kr., hvilket er en forbedring på 56 mio. kr. i forhold til det foregående år. Det vækker kontrolleret glæde hos direktør Jesper Faurholdt, som overtog styringen af Saint-Gobain Distribution Denmark i juni sidste år.

”Det vigtigste er, at vi har lavet en pæn fremgang og vendt udviklingen. Men vi er ikke i nærheden af ambitionsniveauet, og vi skal selvfølgelig performe bedre i de kommende år,” siger han til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Fokus på basisting

Jesper Faurholdts sidste sætning handler om overskudsgraden, som sidste år lød på 0,9 procent. Dermed er det fortsat langt op til niveauet på 7-8 procent i årene før krisen og de 4 procent, som blev normalen efter krisen. Jesper Faurholdt har sat sig visse mål for niveauet i de kommende år, men dem ønsker han i første omgang ikke at dele med omverdenen. Sikkert er det dog, at der fortsat er plads til forbedringer i selskabet.

”Vi har haft en positiv udvikling i vores salg og vi har fået bedre styr på omkostninger. Men jeg kan ikke pege på én eller to ting, vi har gjort rigtigt. Det er en række af tiltag, som er ved at gå op i en højere enhed, men vi er stadig et sted, hvor vi fokuserer på at få en masse basisting på plads,” siger direktøren.

Afviser flere lukninger

Saint-Gobain Distribution Denmark lukkede i november sidste år tre Optimera-byggecentre i Vestjylland, men ifølge Jesper Faurholdt er den overordnede strategi offensiv snarere end det modsatte.

”Jeg tror ikke på, man nogensinde bliver færdig med at jage omkostninger, og når man er i så stor en virksomhed som vores, så er der altid steder, man kan gøre det bedre. Det betyder jo ikke, at man nødvendigvis skal være færre medarbejdere eller at dem, der er der, skal have det dårligere,” siger han og tilføjer så mere kontant:

”Der er ikke planlagt flere lukninger.”

Byggecenter uden varelager

Fokus er i stedet på egne styrker, som skal være med til at sikre den lønsomme vækst, der er mantraet hos Saint-Gobain-direktøren.

”Vi har en rigtigt god position på vores e-handel, og det er et forspring, vi ønsker at investere yderligere i et bibeholde. Derudover har vi åbnet en ny og virtuel Optimera-butik i Viborg, hvor vi ikke har noget fysisk varelager. I stedet udnytter vi den effektive logistisk, vi har, så man kan bestille indtil klokken seks om aftenen, og så kan vi levere klokken syv den næste morgen. Det giver os muligheden for at åbne en butik på en supergod lokation inde i en by, hvor der ikke ville være plads til en stor tømmerhandel,” siger Jesper Faurholdt.

Hvordan er Saint-Gobain kommet i gang med det nye regnskabsår?

”Vi er kommet fint i gang med 2016, hvor vi er foran vores budget og foran sidste år. Så vi følger den plan, der er lagt, og det er lige nu vigtigere for mig end at sætte store, økonomiske ledestjerner ude i fremtiden.”

Hvordan ser det så ud på markedet generelt?

”Jeg oplever, at der er en lille fremgang i markedet, men den positive udvikling bliver måske talt lidt større, end den er. For vi oplever fortsat, at der er et stort pres på prisen.”

Selv om Saint-Gobain-direktøren altså oplever et marked under prispres, mener han, at der godt kan være plads til nye spillere, som den svenske byggekæde Byggmax, der for få måneder siden trak følehornene til sig i forhold til at starte op i Danmark.

”Min holdning er, at hvis en dygtig spiller vil ind på markedet, så skal de nok komme ind. Man kan altid diskutere, om ikke markedet er overfyldt med spillere, så jeg tror ikke, det er nemt at komme ind. Men i bund og grund fokuserer vi på at drive vores forretning, og så lader vi andre om, hvad de vælger at gøre”, siger Jesper Faurholdt.

Jesper Faurholdt kom til Saint-Gobain fra dagligvarehandelen, hvor han blandt andet har arbejdet hos supermarkedskæder i Coop og Dansk Supermarked. Han er medarbejderne som et vigtigt aktiv i forhold til at realisere Saint-Gobains vækstambitioner.

”Jeg har det mantra, at hvis man behandler sine medarbejdere godt, så behandler de sikkert også kunderne godt. Og hvis kunderne bliver behandlet godt, så køber de sikkert lidt mere. Så for mig at se starter det med, at man behandler medarbejderne godt samt har en åben og ærlig kommunikationsform.”

Saint-Gobain Distribution Denmark A/S
Saint-Gobain Distribution Denmark A/S (SGDD) samler det franske industrikonglemerat Saint-Gobains danske aktiviteter inden for distribution af produkter til bygge- og anlægsbranchen. Virksomheden har godt 1.000 ansatte i Danmark
SGDD’s mest kendte brands er vvs-grossisten Brødrene Dahl, byggecenterkæden Optimera og ventilationsproducenten Øland A/S, der alle er samlet under fælles ledelse med adm. direktør Jesper Faurholdt i spidsen
Brødrene Dahl er grundlagt i 1867 og blev købt af Saint-Gobain i 2004. Brødrene Dahl har 52 butikker over hele landet og to klimacentre i Næstved og Horsens
Optimera er en kæde af 15 byggemarkeder over hele landet. Kæden begyndte i 1965 som en del af Dalhoff Larsen & Horneman A/S og senere DLH Træ & Byg A/S. I 2008 blev DLH Træ & Byg A/S og XL Byg Hornemann opkøbt af Saint-Gobain, og i januar året efter slog Optimera dørene op for første gang
Øland A/S er stiftet i 1981 og har i dag syv afdelinger over hele landet. Virksomheden blev opkøbt af Saint-Gobain i 2007


Saint-Gobain Distribution Denmark A/S
Millioner kroner
2014 2015
Omsætning 3.957 4.069
Driftsresultat -12 37
Resultat før skat -19 37
Årets resultat -18 29
Balance 2.691 2.509
Egenkapital 703,69 740,5
Antal ansatte 1080 1005

Regnskabet er afsluttet 31. december 2015
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188