23948sdkhjf

Anlægsinvesteringer skal på normalt niveau

Dansk økonomi er i fremgang men det offentlige er under pres.
Det går fremad med Danmark. Sådan ser det i hvert fald ud med finansminister Claus Hjort Frederiksens (V) øjne, og det lagde han ikke skjul på, da han lagde vejen forbi Radisson Blu H.C. Andersen Hotel i Odense i fredags til brancheorganisationen Tekniqs årsdag.

For reallønnen vokser, og derfor er der eksempelvis kommet gang i boligmarkedet igen over hele landet, hvilket i sig selv ifølge finansministeren gør, at Danmark bevæger sig ind i et opsving.

Men hurtigt fik finansministeren dog talt opsvinget lidt ned igen, for virksomhederne har visse steder svært ved at få arbejdskraft, og den offentlige økonomi er under pres.

”Dansk økonomi er i fremgang, men det modsvares af den offentlige økonomi, som vil være under pres i de kommende år. De lave oliepriser er en ulempe for staten, for den mister penge fra ikke mindst olieproduktionen i Nordsøen. Derfor er den offentlige økonomi under pres. Dels mangler den indtægter fra olien, men også fordi flere flygtninge kommer til landet”, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Selvbærende økonomi

Derfor arbejder regeringen også efter, at der skal være balance mellem udgifter og indtægter i sin 2025-plan, der lægger de fremtidige strategier frem mod 2025. Og her kommer bygge- og anlægsbranchen under pres, for de offentlige anlægsinvesteringer skal ned.

”Vi skal nedtrappe de offentlige anlægsinvesteringer til et normalt niveau. Da krisen kom, boostede man dem for at holde hånden under økonomien og sikre beskæftigelsen. Men i takt med at økonomien bliver selvbærende, skal vi nedtrappe de offentlige anlægsinvesteringer, så de bliver på et normalt niveau. Togfonden er en del af den diskussion, men vi har også et slagsmål med kommunerne. Men vi er nødt til at få det ned på et normalt niveau”, sagde Claus Hjort Frederiksen uden dog at komme ind på, hvor det niveau ligger.

Reformer på vej

Regeringen fremlægger til en række reformudspil, der kan skaffe et økonomisk råderum med et fornuftigt offentligt forbrug og nogle fornuftige skattereformer, der gør, at det kan betale sig at arbejde. Og her kommer produktiviteten også i fokus.

”Produktivitetsudviklingen er på et lavere niveau end landene omkring os, og derfor skal vi sikre, at konkurrencen fungerer effektivt i Danmark. Det er jo noget, som alle regeringer har fokus på, når vi kan se, at de andre lande løber fra os. Så det er vi også nødt til at tage fat på, og det vil være en del af den plan, som vi lægger frem i efteråret”, sagde Claus Hjort Frederiksen.

Læs også: " Installatører er en branche i bevægelse ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126