23948sdkhjf

PORTRÆT: Mere cirkeltænkning til fremtidens byer

Sunde og bæredygtige kredsløb for bygninger og bysamfund optager arkitekt Stig Ammitzbøll Jørgensen, ny kreativ leder hos Lendager Group
ILDSJÆL Stig Ammitzbøll Jørgensen har i nu en uges tid været ansat som ny kreativ leder i den bæredygtige byggekoncern Lendager Group.

Han skal arbejde med såkaldt urban metobolisme, et navn lånt fra biokemien hvor det har med cellers stofskifte at gøre. I arkitekten og byudvikleren Stig Ammitzbøll Jørgensens ordbog bliver metabolisme til byers og bygningers hele kredsløb, og han skal med sin nye virksomheds ord ”opkvalificere vores kompetencer inden for innovativ byplanlægning med fokus på strategiske løsninger, der skaber sammenhængende byer, hvor både de fysiske og sociale ressourcer sættes i spil”.

Holdningsskifte

Det kommer til at ske med udgangspunkt i blandt andet den cirkulære økonomi, der beviseligt også indeholder meget fornuftige forretningsmodeller og en evne til at forbedre landes bruttonationalprodukt betragteligt.

”For der er et markant holdningsskifte på vej i vores syn på affald, genanvendelse og genbrug”, siger 47-årige Stig Ammitzbøll til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Han får hurtigt talt sig varm, og begejstringen over den nye ansvarlighed i byggeriet er stor.

”Tidligere var der nærmest en aftale om, at alt ender i en grusgrav efter 50 år. I dag tænker vi på bygninger som noget, der genbruges. Mursten fra flere lollandske gårde får for eksempel nye liv i Ørestad. Og det er sammentænkning, byerne har brug for. Vi skal tegne cirkler og ikke udstrakte tidslinjer”, siger manden, der selv – lidt beklagende – fortæller, at han bor lidt uden for den ideelle, tætte by og selv bruger lidt for meget tid på transport. Men at det forhåbentlig vil ændre sig på et tidspunkt.

”Der er kommet en større bevidsthed om fordelene ved for eksempel at bo tæt og at bo tættere på sit arbejde. Det forbedrer blandt andet byers robusthed og evne til at modstå tidens tand”, siger han.

Den bæredygtige by

Stig Ammitzbøll Jørgensen erkender, at der er svært at ændre verden, men opgaven må være at få flere til at føle et ansvar for at gøre det rigtige.

”At planlægge, så der kommer tydelig god økonomi og social værdiskabelse i byområder, som måske er udfordrede. Det er vigtigt”, siger han.

Han vil i sit nye job få ansvar for nogle af virksomhedens store offentlige og private kunder med speciale i projekter, der kombinerer arkitektur med løsninger på komplekse udfordringer og på den måde skaber såkaldt livability via bæredygtig byudvikling og byrumsdesign.

”Stig har de sidste 10 år været en af branchens dygtigste og mest innovative arkitekter til at skabe byer med unik livability, både i Danmark og Norden. Vi er ikke i tvivl om, at udviklingen går mod nye typer af bæredygtige byløsninger”, siger indehaver Anders Lendager.

Flere udviklingsplaner

Stig Ammitzbøll har gennemført flere byudviklingsprojekter i Skandinavien og har tidligere været kreativ leder for Urban Design i Arkitema med klimaforandringer og stigende urbanisering som fokuspunkter. Senest har han været kreativ leder på udviklingsplanen til Nærheden, fremtidens forstad ved Hedehusene, og på udviklingsstrategierne til udsatte boligområder med projektet Boligliv i Balance i samarbejde med Lendager og Orbicon initieret af Realdania.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187