23948sdkhjf

København er tæt på en træpolitik

Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune har godkendt forvaltningens udspil til en samlet træpolitik for kommunen
Det er så godt som på plads, at Københavns Kommune får en træpolitik.

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune har på baggrund af et vedtaget medlemsforslag i Teknik- og Miljøudvalget stillet af Radikale Venstre og SF og en efterfølgende drøftelse af indhold og retning i Teknik- og Miljøudvalget udarbejdet et forslag til en samlet træpolitik for kommunen, som Teknik- og Miljøudvalget nu enstemmigt har godkendt uden ændringer.

Der var et forslag til en ændring, som gik på, at forslag om at fælde træer, som er mere end 20 år gamle, skal forbi politikerne og ikke forvaltningen, hvilket kun De Radikale og Enhedslisten stemte for.

Det er dog ikke afgørende, at det ikke kom med. Det afgørende er, at træpolitikken enstemmigt blev godkendt af udvalget, fortæller teknik- og miljøborgmester, Morten Kabel (EL), der er formand for Teknik- og Miljøudvalget.

”Det er rigtig godt, at det blev godkendt. Det betyder, at København bliver grønnere”, siger han.

Flere træer i fokus

Træpolitikkens formål er at sikre en opprioritering af byens eksisterende og nye træer uden at hindre byens udvikling og indeholder fem principper.

Det gælder, at eksisterende træer i København som hovedregel skal bevares, at særligt værdifulde træer - herunder fredede, bevaringsværdige og ikoniske træer samt evighedstræer - skal udpeges og bevares, at der skal plantes flere træer i København, at der skal sikres gode vækstvilkår for både nye og eksisterende træer, og at der skal sikres et varieret artsvalg

Morten Kabell fremhæver, at der også med træpolitikken vil være sager, hvor der skal fældes træer, men at kommunen nu får retningslinjer for, hvordan det skal ske, og at der nu foreligger retningslinjer for, at kommunen generelt bevarer træerne.

Endelig godkendelse venter

Træpolitikken skal nu godkendes i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, inden den reelt vil gælde, men det er en formsag.

”Med den enstemmige godkendelse, der nu ligger fra udvalget, har jeg ikke fantasi til at forestille mig, at Borgerrepræsentationen ikke også godkender”, siger Morten Kabell.

Læs også: " Bred enighed om fordele ved københavnsk træpolitik ".

Træpolitik
De fem principper i København Kommunes træpolitik:
Eksisterende træer i København skal som hovedregel bevares. Hvor det er afgørende nødvendigt kan træer fældes og eksisterende plantehuller nedlægges. Hvorvidt et træ skal bevares eller fældes, vurderes af den forvaltning, der har ansvaret for træerne.
Særligt værdifulde træer i København skal udpeges og bevares. Gruppen af værdifulde træer omfatter to kendte kategorier: fredede træer og bevaringsværdige træer samt to nye kategorier: ikoniske træer og evighedstræer. Bevaringsværdige træer må ikke fældes uden Teknik- og Miljøforvaltningens godkendelse, mens ikoniske træer - som for eksempel det på Gråbrødre Torv - ikke må fældes uden politisk godkendelse i det fagudvalg, der har ansvaret for træerne. Evighedstræer er træer, der skal blive stående, til de forfalder af sig selv. Et træ kan kun udpeges til et evighedstræ, når det kan sikres, at det ikke kan udgøre en risiko. Udpegningen godkendes af Teknik- og Miljøudvalget og må ikke fældes uden Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse.
Der skal plantes flere træer i København. Princippet her skal ses i sammenhæng med visionen om at plante 100.000 nye træer i København frem mod 2025.
Der skal sikres gode vækstvilkår for både nye og eksisterende træer i København. Ikke alle forvaltninger har i dag formuleret standardkrav til vækstvilkår ved plantning og pleje af træer. Teknik- og Miljøforvaltningen vil i samarbejde med de øvrige relevante forvaltninger stå i spidsen for at udarbejde retningslinjer for vækstvilkår ved plantning og pleje af træer. Det vil derefter være op til de enkelte forvaltninger at stå for den efterfølgende implementering af retningslinjerne.
Der skal sikres et varieret artsvalg, så konsekvenserne af eventuelle sygdomme i træer begrænses, og der tages hensyn til den kontekst, træet skal indgå i. Derudover skal princippet sikre, at Københavns Kommune fortsat har fokus på at plante færre allergene træer.

Kilde: indstillingen om ”Københavns Kommunes Træpolitik”
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126