23948sdkhjf

Vestjyder har bygget fremtidens vandværk

Det nye Aquatarium i Ringkøbing-Skjern skal ud over at være vandværk fungerer som innovationslaboratorium og læringscenter
Fremtidens vandværker skal ikke alene være mere energieffektive, de skal også have et lavt vandtab og være i stand til at levere drikkevand af høj kvalitet uden bakterier. Og så gør det ikke noget, hvis de er med til at udvikle de nyeste teknologier.

Den filosofi er vandværket Aquatarium i Ringkøbing-Skjern Kommune en garant for. Vandværket blev indviet i går og er et topmoderne vandværk, der er blevet til med støtte fra blandt andet Miljø- og Fødevareministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, der støtter teknologiudvikling inden for blandt andet vandområdet.

Det er den lokale virksomhed Entreprenør Hansen & Larsen A/S, der har stået for opførelsen af Aquatarium, som på åbningsdagen havde besøg af blandt andre miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Det nye arkitekttegnede vandværk skal også fungere som formidlingscenter, hvor skoler, erhvervslivet og andre interesserede kan lære om avancerede udviklingsprojekter, forklarer Søren Jakobsen, forsyningschef i Ringkøbing-Skjern Forsyning.

”Skal man bygge fremtidens vandværk, så skal det ikke bare være en maskinhal, der passer sig selv, men et sted, der er på forkant med de nyeste teknologier. Vi har lavet vandværket, så skoleklasser kan komme forbi og lege med udvikling af filterteknikker og på den måde kan man få mere ud af et vandværk, der ellers bare ville stå og passe sig selv”, siger han.

Voksende marked

Aquatarium skal ikke bare på sigt levere vand til halvdelen af Ringkøbing-Skjern Kommunes borgere, det skal også være et centrum for innovation, hvor forskningsinstitutioner, vandforsyninger og erhvervsvirksomheder kan afprøve nye vandteknologiprodukter, som kan bidrage til at øge eksporten af dansk vandteknologi – et marked, der lige nu rykker, fortæller miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

”Globalt set er markedet for energieffektive og vandbesparende løsninger i stærk fremgang. Vores eksport af vandteknologi til Kina er tredoblet siden 2006 og i samme periode har vi fordoblet vores eksport til USA. Der er et stort potentiale på vandområdet, som vi skal sørge for at forske i og udvikle, så Danmark kan være med til at sikre et bedre miljø i de lande, der køber vores løsninger”, siger han.

Fakta om Aquatarium
Leverer to mio. kbm drikkevand per år
Omkring halvdelen af kommunens indbyggere forsynes på sigt af Aquatarium
To vandværker i ét: Aquatarium er faktisk to vandværker som fungerer uafhængigt. Det betyder stor forsynings- og drikkevandssikkerhed
Teknologiske udviklingsprojekter med universiteter og andre forsyningsselskaber
Samlet højde: 14,4 meter svarende til fire etager
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109