23948sdkhjf

Ny brancheforening styrker landskabet

Landskabsrådet er navnet på en ny brancheforening på initiativ af flere førende anlægsgartnere og landskabsarkitekter som SLA, OK Nygaard, Schønnherr og GHB.
BRANCHEFORENING Fremtiden forventer fagentrepriser og høj kvalitet.

Det er et af de slogans, en ny brancheforening stiftet af flere markedsledende landskabsarkitekter og anlægsgartnere sender ud i det åbne.

Foreningen, der holdt stiftende generalforsamling i sidste uge, får navnet Landskabsrådet og vil fremme kvaliteten og antallet af grønne anlæg.

Rummet mellem husene, sundhedsfremmende naturoplevelser og grønne anlæg skal i højere grad være mere hovedret end dessert, når private og offentlige bygherrer sætter gang i et nyt byggeri, mener initiativtagerne, som blandt andet består af OK Nygaard, SLA, Schønnherr, GHB og anlægsgartnerne Møller og Løkkegaard.

Bliver lillebror

”Grønne udearealer af høj kvalitet har det desværre med at blive nedprioriteret, fordi arealerne ofte blot indgår som en lille del af et stort byggeri. Dette betyder, at de mange værdier, grønne områder besidder, ikke udfoldes og udvikles, og at samfundet går glip af dokumenterede milliongevinster”, siger den nye formand for Landskabsrådet, Jens Rødbro Schrøder, som fortæller at foreningen har været et år og tre måneder undervejs.

Når tidsplanen skrider

Landskabsrådet vil arbejde for, at både bygherrerne, byggeriets parter og brugerne af de grønne områder får mere værdi i dagligdagen.

Og selv om det lyder ambitiøst, kan det lade sig gøre, mener formanden.

”Nøglen er at samle rådgivere og udførende, der har fælles interesser. Hvis et hus bliver dyrere, og tidsplanen skrider – hvad der ikke er unormalt – bliver udenomsarealerne forringet, og det er – på mange planer – ikke den rigtige vej værdimæssigt. Alene i kraft af værdien af den ejendom, som har et smukt og velfungerende udeareal, er der gode argumenter. Desuden er det driftsmæssigt lettere at vedligeholde på den lange bane. Alle er fra starten interesserede i faglighed og kvalitet, men der er desværre utallige eksempler på, at bygherren vil have et dejligt udeareal, men at det bliver sparet væk eller reduceret i kvalitet og omfang”, siger han.

Jens Rødbro Schrøder understreger, at den nye forening ikke kun skal være en ny stemme i byggeriets verden.

”Nu har vi også mulighed for at samle ressourcer, så vi kan starte initiativer op. Og vi får et langt bedre grundlag at tale på. Men det er klart, at det bliver et langt og kontinuerligt arbejde”.

Forener design og anlæg

Medlemmerne i den nye forening vil blandt andet sætte mere fokus på, at der er fordele ved, at grønne anlæg bliver udskilt som separate entrepriser i byggerier.

Landskabsrådet vil også sætte fokus på at forene design, anlæg og den efterfølgende pleje. Dermed skabes bedre kvalitet og mere værdi for både bygherrer og brugere af de grønne områder.

”Når vi ved, hvor stor betydning grønne arealer har for den samlede værdi og interesse for et byggeri samt brugernes velbefindende og generelle livskvalitet, er det en udfordring, vi som fagfolk bør tage på os,” siger Jens Rødbro Schrøder.

Læs også: " Det kan betale sig at tænke i grønne baner ".

Fokus på de grønne arealer
Den ny brancheforening Landskabsrådet vil samle de aktører, som ønsker at fremme fokus på værdien af grønne arealer og vigtigheden af separate grønne entrepriser.

Ledende landskabsarkitekter og anlægsgartnere står bag Landskabsrådet, der er blevet til på initiativ af Malmos Anlægsgartnere, OK Nygaard og Skælskør Anlægsgartnere samt landskabsarkitekterne Schønherr, GHB Landskabsarkitekter og SLA. Formålet er at fremme kvaliteten og antallet af grønne anlæg.

Landskabsrådet vil fremover have til huse hos organisationen Dansk Erhverv. Den nyvalgte formand er Jens Rødbro Schrøder, divisionsdirektør i Hededanmark, og repræsentant for Skælskør Anlægsgartnere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126