23948sdkhjf

DTU forudser boom i nye, energirigtige bydelsløsninger

Sektionsleder hos DTU Byg ser store potentialer i storbyernes klimaomstilling. Projekt i Københavns Nordhavn og nyt internationelt samarbejde viser vejen
I december 2015 blev 195 lande enige om en ny klimaaftale i Paris. Og forleden blev den officelt underskrevet.

Professor og sektionsleder hos DTU Byg, Geo Clausen, er ikke i tvivl om, at der i mange år frem vil være masser at lave for energiingeniører, der arbejder med at få virkeliggjort mange af målene. Og denne gang heldigvis ikke kun som luftige hensigtserklæringer fra et stort FN-system, men nu som helt konkrete behov hos især de store byers indbyggere, virksomheder og borgmestre.

”Det er vigtigt for rådgivere og resten af byggebranchen at være med til at fremme smartere måder at spare på energien. Vi arbejder blandt andet med byggematerialer og godt indeklima, men uanset hvad, kommer man ikke uden om at arbejde med energi på en smartere måde”, siger Geo Clausen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Udstillingsvindue

Et af de vigtige tiltag er det aktuelle forsknings- og demonstrationsprojektet Energylab Nordhavn. I arbejdet – ledet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og med et budget på 129 mio. kroner – skal man vise, hvordan el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan sammentænkes i et intelligent og optimeret system.

”Projektet vil vise, hvordan man kan gennemføre en effektiv omstilling af energisystemet, der integrerer og udnytter vedvarende energi. Jeg bryder mig ikke om ordet holistisk, men det passer godt til den nye tankegang, som vi også så i Paris, hvor de store byer er klar til at gå foran i en grøn omstilling - både på bygningsniveau og bydelsniveau”, siger Geo Clausen.

Stort potentiale

Han forudser, at der i kraft af de voksende storbyer er store potentialer for dansk miljøteknologi og danske ingeniører.

I forhold til Nordhavns-projektet er det for eksempel første gang, man i så stor skala sammentænker forskellige forsyningsarter i et samarbejde mellem aktører fra myndigheder, forsyningsselskaber, industri og videninstitutioner.

Bag projektet står DTU i samarbejde med et konsortium, der tæller Københavns Kommune, Hofor, Dong Energy, By og Havn, ABB, Balslev og flere andre danske energivirksomheder.

Effektiv omstilling

”I Nordhavn vil forskere, virksomheder og myndigheder arbejde for at bringe ny viden i spil. Projektet vil blandt andet danne udgangspunkt for erhvervsudvikling og tydeliggøre Danmarks internationale førerposition inden for intelligente energiløsninger”, siger rektor på DTU, Anders Bjarklev.

Målet er blandt andet at udvikle teknologier med nye fleksible skift mellem energikilder – løsninger der vil kunne anvendes i fremtidens bæredygtige, tætbefolkede lavenergibyer over hele verden.

Geo Clausen og kolleger forventer, at projektet vil føre til nye, patenterbare produkter og tiltrække energiteknologiske virksomheder til Danmark.

En troværdig aftale

Paris-aftalens implementering er imidlertid for mange udviklingslande en udfordring at måle, rapportere og dokumentere. Derfor lancerer DTU-afdelingen Unep Partnership og internationale partnere et nyt globalt klimainitiativ, der skal bidrage til at opbygge viden og kapacitet til at samle data og rapportere resultaterne. Initiativet, der kaldes Initiative for Climate Action Transparancy, vil udvikle analytiske værktøjer og samarbejde med 20 lande.

”Det er mit indtryk, at rigtigt mange lande er ivrige efter at komme i gang med at omsætte Paris-aftalen til konkrete klimatiltag. I den proces har de fleste udviklingslande dog en udfordring med at kunne måle og dokumentere effekterne af deres tiltag. De nationale klimaplaner udgør fundamentet for aftalen. Derfor er det vigtigt med et stort globalt program, der kan støtte implementeringen af klimaplanerne. Det er helt grundlæggende for troværdigheden af hele Paris-aftalen”, siger John Christensen, som er direktør for Unep DTU Partnership.

Han tilføjer, at man via samarbejde med regeringer i Afrika, Asien og Latinamerika vil fremme gennemsigtighed, effektivitet og tillid.

”Og samtidigt være med til at skabe et fundament for højere ambitioner i den globale klimapolitik”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25