23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Polsk uvidenhed om danske forhold

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Selvom de værste tilfælde af underbetaling og usle arbejdsvilkår for især øst- europæisk arbejdskraft på de danske byggepladser efterhånden hører fortiden til, så viser en ny rapport fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier), at der stadig er noget at tage fat på, når det gælder polske håndværkere.

Mens det i overvejende grad går reglementeret for sig på de store byggepladser med overenskomst, så ser det stadig sløjt ud, når polakkerne arbejder for hr. og fru Jensen på villavejene. Her er underbetaling tilsyneladende et udbredt fænomen.

En del af årsagen er, at de polske håndværkere er udstationeret på forskellige vilkår i forhold til deres arbejdsgiver i hjemlandet. En anden årsag er, at de polske håndværkere, der arbejder på villavejene, sjældent er overenskomstdækket.

Derudover må man formode, at der også et eller andet sted er en giftig blanding af snyd, herunder skatte- og momsunddragelse, i spil. Både for nogle polske håndværkere og for nogle danske villaejere.

For at vende sagen lidt på hovedet og ikke udelukkende klandre Dansk Byggeri, 3F, Skat eller hr. og fru Jensen, så kunne man måske også kræve, at såvel de polske håndværkere som deres polske arbejdsgivere er bedre forberedt fagretligt og overenskomstmæssigt, når de dukker op på de danske byggepladser.

Og det er ikke fordi der mangler tilbud om rådgivning i den henseende.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173