23948sdkhjf

Minister og branche til uformel snak

Transport- og bygningsministeren har afsluttet sin turné rundt i landet for at mødes med byggebranchen
Der er blevet diskuteret alt lige fra udfordringen med flygtninge, mangel på kvalificeret arbejdskraft og den kommende certificeringsordning, der skal smidiggøre byggesagsbehandlingen på de fyraftensmøder, som transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) har indbudt byggebranchen til.

Det sidste møde i rækken er nu afholdt, og det har været positivt med en uformel snak minister branche imellem, mener to af byggebranchens virksomhedsledere, der begge har været med på møderne.

Direktør i LH Gulve, Dan Johansen, deltog i fyraftensmødet på Fyn. Han roser ministeren for at være både imødekommende og åbensindet.

”Vi talte om byggesagsbehandlingen, der er meget forskellig fra kommune til kommune. Det skal være mere ensartet, så jeg håber ministeren sætter turbo på den kommende certificeringsordning”, siger han.

Regeringen har – på linje med den tidligere regering – lagt op til, at indføre en certificeringsordning.

Det betyder, at certificerede virksomheder skal stå inde for, at bygningsreglementets regler vedrørende tekniske forhold er overholdt. Med certificeringsordningen kan bygherren anvende den certificerede virksomhed, som efter bygherrens mening har størst viden om de konkrete løsninger og muligheder, der er relevante for bygherrens projekt, og er på den måde ikke afhængig af den pågældende kommune.

På det fynske møde var der desuden klausuler på dagsordenen.

”Klausuler gør det mere besværligt at oprette lærepladser og ender på den måde med at blive en barriere af besværlige særregler. I Dansk Byggeri arbejde vi i stedet med partnerskabsaftaler, for det virker meget bedre, fordi de ikke bygger på tvang”, siger Dan Johansen, der også er formand for Dansk Byggeris Region Fyn.

Let at tage flygtninge

Det sidst møde i rækken blev afholdt i denne uge i Haderslev. Her deltog blandt andre Michael Mathiesen, der er direktør i entreprenørvirksomheden Max Mathiesen & Søn og formand for Dansk Byggeris Region Sydjylland. Han glæder sig over ministerens pragmatiske tilgang til branchen.

”Vi fik talt om manglen på arbejdskraft inden for byggeriet og om, hvordan vi får de dygtige unge til at vælge byggebranchen. I dag bliver der ikke udlært nok til at tage over efter de årgange, der nu går på pension, så der kommer til at mangle folk. Vi har en fælles opgave i at gøre branchen mere attraktiv, og vi talte om, at man allerede i folkeskolen skal lave byggedage, hvor eleverne – blandt andet med brug af matematik – skal bygge et hus”, siger Michael Mathiesen.

Der blev i Hadeslev også tid til at drøfte den højaktuelle flygtningesituation.

”Vi var inde på, hvordan vi kan samarbejde om at få flere flygtninge ind i branchen. Her er det afgørende, at det er let at tage flygtninge ind i virksomheden, for vi er ikke så gode til papirarbejde i branchen,” siger Michael Mathiesen.

Møderækkes afsluttes med en opsamling i Odense i juni.

Fakta om møderne
Fyraftensmøderne har været af to timers varighed med korte oplæg fra lokale repræsentanter inden for byggebranchen med efterfølgende debat. Formålet har været, at give transport- og bygningsministeren indblik i den samlede branche – alt fra producenter, entreprenører, håndværksmestre til svende, arbejdsmænd og lærlinge.
Møderne har fundet sted i henholdsvis Nordjylland, Midtjylland, Sønderjylland samt på Fyn og Sjælland.
Møderækken munder ud i en stor samlet konference i Odense den 6. juni i år.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126