23948sdkhjf

Brug for trepartsindsats for praktikpladser

10 procent af unge, der er i gang med et hovedforløb, mangler en praktikplads – i byggeriet er det 17 procent
Når regeringen og arbejdsmarkedets parter den 15. april genoptager trepartsdrøftelserne efter kort før påske at have lavet aftale om en særlig indsats for at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet, står der blandt andet praktikpladser til unge som et af de vigtigste temaer. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Det er der uden tvivl en masse unge, der synes er en rigtig god ide, hvis de ellers følger med i, hvad der foregår på de bonede gulve på og omkring Slotsholmen.

De nyeste tal fra Undervisningsministeriet for praktikpladssituationen i januar viser, at knap 8.000 unge, der er i gang med et hovedforløb, står uden en praktikplads i en virksomhed. Det svarer til godt 10 procent af alle, der er i gang med et hovedforløb.

For de unge med ambition om en håndværkeruddannelse inden for byggeriet er situationen endnu værre. Her er cirka 2.700, eller knap 17 procent, uden læreplads. Hovedparten, godt 1.800, har som alternativ til virksomhedspraktik valgt at fortsætte uddannelsen i skolepraktik.

Det er ikke kun de unge, der vil følge spændt med i trepartsforhandlingerne. Det vil også organisationen Danske Erhvervsskoler.

”Problemet er forsøgt løst mange gange, men denne gang har ligesom karakter af ”hvis ikke nu, så aldrig”. Ingen tvivl om at arbejdsmarkedets parter skal udvise stor snilde for at finde troværdige og gennemførlige løsninger”, siger Peter Amstrup, formand for Danske Erhvervsskoler og direktør for uddannelsesinstitutionen Rybners i Vestjylland.

Flere får læreplads

Praktikpladsstatistikken viser i øvrigt, at virksomhederne i bygge og anlæg ansætter flere lærlinge. Fremgangen i uddannelsesaftaler i 2015 i forhold til året før ser ud til at fortsætte.

I januar er der indgået 806 aftaler inden for bygge og anlæg, herunder elektrikeruddannelsen. Det er 10 procent flere end i samme måned sidste år.

Fremgangen er mest markant for struktørlærlinge, murerlærlinge og vvs-lærlinge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172