23948sdkhjf

Elementproducent sendt til tælling

Tre ordrer endte med at koste over 10 mio. kroner på bundlinjen hos Contiga Tinglev, som til gengæld forventer at sætte indtjeningsrekord i år
De fleste danske virksomheder drømmer formentlig om at tage så mange opgaver ind, at toplinjen slår alle rekorder.

Sådan forholder det sig dog ikke hos den sønderjyske betonelementproducent Contiga Tinglev, der sidste år kunne se omsætningen vokse med mere end 70 procent, mens resultat på bundlinjen omvendt svandt ind.

”Andet halvår af 2015 var præget af en for stor ordrebeholdning, som havde meget kraftigt indvirkning på årets resultat. Det har kort sagt været et totalt uheldigt scenarie, som har gjort os klogere på mange ting, og som har gjort, at vi har indført en lang række styringsværktøjer, som skal sikre, det aldrig sker igen,” siger Contiga Tinglevs adm. direktør, Karsten Rewitz, til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Rekordstor ordrebeholdning

Forklaringen er tredelt. Ophobningen af opgaver gjorde, at Contiga Tinglev i flere tilfælde måtte indkøbe produkter andre steder til en høj pris.

Desuden var fabrikken nødt til at producere i flere weekender med en væsentligt forhøjet omkostningspris til følge. Endelig resulterede travlheden i forsinkede leveringer, hvilket også gav øgede omkostninger.

Ifølge Karsten Rewitz var tre ordrer alene skyld i, at Contiga Tinglev mistede 10-12 mio. kroner i indtjening, og han understreger derfor, at fokus fremover holdes stramt på bundlinjen.

”Vores ordrebeholdning i dag er rekordstor og meget sund. Det vil sige, at vi udelukkende har projekter inde, som vi mestrer og har stor erfaring med. Så udgangspunktet for 2016 er godt, og efter de første to måneder ligger vi foran det budget, vi har lagt”, siger han

Faktisk er ordrebogen hos den sønderjyske betonelementproducent så godt som fyldt til og med første halvdel af 2017.

Karsten Rewitz regner derfor med, at Contiga Tinglev kan køre videre med samme høje bemanding som sidste år, mens virksomheden kan nyde godt af de investeringer i produktionsapparatet på knap 16 mio. kroner, som sidste år bød på.

Ingen acceleration

I august åbnede Contiga Tinglev endvidere et nyt kontor i det nordlige Vejle med fem ansatte. Også her er der vækst at berette om.

”Vi er i dag 10 mand på kontoret, og vi ligger i forhandlinger om at få udvidet lejemålet, fordi vi planlægger at ansætte lidt flere folk end det, vi har plads til nu. Vi har været heldige at få erfarne betonelementkonstruktører på holdet, som vi er rigtig glade for, så vi forventer et stort udbytte af det nye kontor”, siger Karsten Rewitz.

Til gengæld har Contiga Tinglev taget en dyb indånding i forhold til en ekspansion mod syd, hvor det nordtyske marked i et par år har været på tale.

”Efterspørgslen i Danmark er lige nu så stor, at vi holder den plan, vi allerede har sat i gang, uden dog at accelerere noget. Leveringstiden er lang lige nu i Danmark, og det er man ikke vant til i Tyskland”, siger Karsten Rewitz.

Han vurderer, at Contiga Tinglev nu har fundet sit rette leje. Omsætningen falder i år, men til gengæld stiger indtjeningen i markant grad. Og overskuddet på 13 mio. kr. efter skat fra 2011 bliver efter alt at dømme overgået.

”Ja, det forventer jeg. Det er planen, og alt tyder på, at den plan holder, så vi føler os rustede til et rigtigt godt 2016.”

Contiga Tinglev A/S
Mio. kroner
2014 2015
Omsætning 313,9 537,2
Resultat (Ebitda) 12,5 16,0
Driftsresultat 2,4 5,0
Årets resultat 4,5 3,6
Egenkapital 56,2 49,8
Antal ansatte 259 406

Regnskabet er afsluttet den 31. december 2015
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188