23948sdkhjf

Mere råderum for energibesparende ideer

Nyt bygningsreglement kan give større frihed. Med BR15 bliver der taget mere hensyn til en bygnings samlede energibehov
Da vi gik ind i 2016, blev der indført et nyt Bygningsreglement, BR15, nemlig det regelsæt, der fastsætter en række krav, som skal overholdes blandt andet ved tilbygninng, renovering eller udskiftning af bygningsdele.

Til 1. juli i år er det valgfrit, om man vil følge BR10, eller anvisningerne i BR15.

Efter den dato bliver BR10 taget ud af drift, og BR15 vil være det eneste gældende, skriver renover.dk.

Ingen store ændringer

Ifølge Niels Bruus Varming, specialkonsulent i Trafik- og Byggestyrelsen – og med det faglige ansvar for Bygningsreglementets kapitel om energiforbrug – byder det nye reglement ikke på meget store ændringer i forhold til BR10.

På energiområdet sker der dog en anseelig ændring – både i forhold til nybyg og renovering.

”Der er en større helhedstænkning i forhold til energirenovering end tidligere. I stedet for at stille krav til at de enkelte bygningsdele eller bygningskomponenter skal leve op til nogle energikrav, er det nu muligt – hvis der er tale om større bygningsrenoveringer – at vælge at arbejde med energirenoveringsklasser. Her ser man på energiforbruget samlet set for hele bygningen i stedet for at stille krav til hver bygningsdel isoleret”, siger Niels Bruus Varming til renover.dk, hjemmesiden bag Realdanias og GIs pris til Danmarks bedste renovering, Renover Prisen, som til efteråret for fjerde gang vil blive uddelt.

I stedet for at stille krav til at der for eksempel skal opnås en varmebesparelse ved efterisolering på bygningsdelsniveau, har man nu mulighed for og frihed til at gennemføre andre energibesparende tiltag, som samlet bringer bygningens energibehov ned.

Giver større frihed

”Det giver en større grad af frihed til at vælge den løsning, som nu passer til det enkelte byggeri”, lyder det fra Niels Bruus Varming.

Han tilføjer til renover.dk, at når det ikke er enkelte konstruktioner, men bygningen som helhed, som skal leve op til nogle energikrav, giver det bedre mulighed for byggeriets parter at vælge den løsning som passer bedst.

Kan bevare arkitektur

”For eksempel kan man vælge at bevare en bygnings facade af arkitektoniske hensyn, selvom den måske burde have været energirenoveret. Så længe man blot overholder renoveringsklassen”.

Ifølge Niels Bruus Varming er det ny Bygningsreglement også en smidiggørelse for de bygherrer og bygningsdesignere, der vil se mere helhedsorienteret på bygningens energiforbrug.
Læs mere om: BR15
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173