23948sdkhjf

Træhuse skal ind i aarhusiansk højhuspolitik

Det mener Arkitektfirmaet Vandkunsten, der opfører fire-etagers hus med træ som bærende element i forstad til Aarhus
Aarhus bør skrive træ som bærende element ind i deres højhuspolitik.

Det mener arkitektvirksomheden Vandkunsten efter at Licitationen – Byggeriets Dagblad tirsdag den 2. februar under overskriften ”Aarhus sender storbysignaler ud i verden” kunne fortælle, at Aarhus barsler med en ny højhuspolitik.

”Man bygger højhuse i træ i Norge og i mange andre lande. Vi har nogle udfordringer omkring regler i forbindelse med brand i Danmark, der gør, at det bliver dyrere at bygge i højden, Men træ er et rigtig materiale. Så jeg synes godt, at man kan skrive det ind i politikken”, siger Søren Nielsen, partner i Vandkunsten til Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Skepsis i projektgruppe

Tidligere på ugen præsenterede Forsknings- og Innovationsstyrelsen en projektgruppe, der skal kortlægge fordele, ulemper, traditionsbundne og begrænsende regler, fordomme, faldgrupper og løsninger i forbindelse med at bygge højhuse i træ.

I den gruppe sidder entreprenørvirksomheden NCC, og her er man skeptiske i forhold til Vandkunstens forslag.

”Vi vil gerne være med til at undersøge mulighederne for, om man kan gøre tingene smartere, hurtigere og billigere med træ. Og vi vil gerne have en fordomsfri diskussion om mulighederne for brug af træ, men jeg tror, det er for tidligt at komme med sådan et statement og sige, at det skal skrives ind sådan et sted”, siger Jens Thamdrup, sektionschef i NCC.

Bygger træhus i Aarhus

Arkitektvirksomheden Vandkunsten har netop sat de sidste streger på et fire-etagers byggeri med både bærende konstruktioner og beklædning i træ, som bliver sendt i udbud i denne uge.

Byggeriet skal opføres i Lisbjerg, som ligger i netop Aarhus Kommune. Derudover har landets fem største kommuner indgået et samarbejde om udarbejdelse af et paradigme for brandkrav til højhuse i træ.

Alligevel ser det ud til man i Aarhus Kommunes teknik- og miljøudvalg, som står for højhuspolitikken, lytter mest til NCC:

”Jeg synes, det er spændende med huse i træ. Det vil jeg rigtig gerne have, og vi vil gerne have mere bæredygtigt byggeri i Aarhus, men bæredygtighed kan være mange ting. Jeg kender desværre ikke til så mange projekter, hvor man bruger træ som bærende konstruktioner, og noget krav om træ i højhusbyggerierne vil vi ikke stille”, siger Camilla Fabricius (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget i Aarhus.

Danmark er et betonland

Det fire-etagers træhus, som Vandkunsten har tegnet er ifølge Licitationen – Byggeriets Dagblads informationer det første træhus i den størrelsesorden herhjemme.

Den udbredte skepsis over for Vandkunstens forslag får dog ikke projektleder Søren Nielsen til at ryste på hænderne af den grund:

”Danmark er sådan en slags betonland. Men vi vil gerne være med til at skubbe til den eksisterende praksis, og måden vi bygger på. Jeg mener godt, at træ kan skrives ind i højhuspolitikken”, siger Søren Nielsen.

Høringsfasen til den nye aarhusianske højhuspolitik løber frem til 26. februar.

Læs også: " Spektakulært træhus kommer i udbud i Aarhus ".

Nyt højhus er vedtaget
Byrådet i Aarhus Kommune vedtog onsdag aften en lokalplan, der muliggør en nedrivning af det eksisterende Hotel La Tour på Randersvej og i stedet at opføre en højhusbebyggelse på op til 31 etager med tilhørende parkeringskælder.
Højhuset udformes med godt 300 boliger og fællesfaciliteter i stueetagen. Boligerne opføres i varierende størrelser dog med hovedvægt på mindre boliger til studerende.
Det samlede byggeri kan blive på op til 23.000 kvm
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141