23948sdkhjf

Jordbund udfordrer NCC i Aarhus

Svære jordbundsforhold har forsinket stort byggeri på Frederiks Plads. Byggeriet er nummer otte over de 10 største byggeprojekter i 2015
For et år siden tog Bricks og NCC hul på de første udgravninger til det, der skal forvandle DSB’s tidligere komponentværksted til et spændende miks af boliger, butikker og erhverv i kvarteret omkring Værkmestergade og Jægergårdsgade i det centrale Aarhus.

Første etape med 12.000 kvm boliger og 1.500 kvm butikker skulle oprindeligt have stået færdig i begyndelsen af 2017. Men vanskeligheder i den 8-9 meter dybe byggegrube har medført, at afleveringen af de 151 lejligheder er skubbet til efteråret 2017.

Udfordringen har været at få etableret jordankre, der kan holde spunsen i den bløde jord. Entreprenøren NCC Building måtte i en periode indstille arbejdet på byggepladsen for at finde nye løsninger.

”Vi valgte at trække de dybe kældre væk fra de besværlige jordbundsforhold for ikke at påvirke nabobygningerne. Det får ikke den store betydning arealmæssigt, men det har kostet os noget tid. Nu er vi tilbage på rette spor og skal snart i gang med at støbe”, fortæller senior projektchef Ib Høgsberg fra NCC Building.

”Frederiks Plads” er tegnet af C.F. Møller og har fået sit navn efter det indre torv, som dannes med opførelsen af de syv nye bygninger på i alt 48.500 kvm.

Projektet er tilpasset omgivelserne med bygninger i 5-7 etager mod syd ved Jægergårdsgade stigende til 19 etager mod nord ved Værkmestergade, som i forvejen domineres af høje bygninger som KPMG-huset og det nye Aarhus City Tower.

”Det er en helt ny bydel, som giver et kæmpe løft til området. Vi skaber en stor plads med fine belægninger og nye bygninger med butikker i stueplan. Aarhus Kommune har planer om, at Frederiks Plads på et tidspunkt skal forbindes via en bro hen over Spanien til den gamle kulbro, der skal udvikles med inspiration fra New Yorks High Line. Hele midtbyen skal forbindes bedre til havnen, og her kommer Frederiks Plads til at ligge som et knudepunkt midt i det hele”, fortæller Ib Høgsberg.

Den 13.500 kvm store etape 1 udvikles af Bricks og opføres på den del af grunden, der ligger ud til Jægergårdsgade.

Erhvervsdelen på cirka 35.000 kvm udvikles af NCC Project Development. Det er endnu ikke fastlagt, hvornår de efterfølgende etaper igangsættes.

Frederiks Plads
Opførelse af erhverv og boliger i Aarhus
Projekttype: Nybyggeri
Areal: 48.500 kvm
Byggesum: 900 mio. kroner
Bygherre: Bricks A/S (bolig), NCC Property Development (erhverv)
Arkitekt: C.F. Møller A/S
Ingeniør: Niras (lokalplansfasen), Rambøll Danmark
Totalentreprenør: NCC Building
Ventilation: Airteam A/S
Jordankre: Intergrund AB
VVS: Brædstrup VVS Teknik ApS
Betonelementer: Ambercon A/S
Stadie: Udgravning, spunsning
Start: Januar 2015
Slut: Efterår 2017 (etape 1)
Adresse: Spanien, Værkmestergade, Jægergårdsgade


De 10 største byggerier i 2015
I samarbejde med Byggefakta sætter Licitationen - Byggeriets Dagblad og Building Supply i disse uger fokus på de 10 største igangsatte byggerier i 2015.
Projekt By Mio. kr. Afsluttes
8 Frederiks Plads, Aarhus Aarhus 900 November 2017
9 Fabrik hos Novo Nordisk Hillerød 650 Oktober 2019
10 Etablering af kabel Thisted 600 August 2018

Artiklen er en del af temaet De største byggerier i 2015.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.143