23948sdkhjf

Afdæmpet optimisme i malerbranchen

Omdannelsen af Boligjobordningen i grøn retning rammer især små malermestre - det kan ses i ny konjunkturundersøgelse
Den generelle optimisme er begyndt at smitte af også i malerbranchen.

Næsten halvdelen af landets malervirksomheder tror på større omsætning i første halvår 2016 sammenlignet med første halvår sidste år.

Da en del, ikke mindst af de mindre virksomheder, forventer faldende eller uændret omsætning, bliver der netto tale om, at cirka en femtedel af virksomheder regner med omsætningsfremgang.

Fremgangen skal vurderes på baggrund af et 2015, hvor såvel beskæftigelse som omsætning i branchen var i fremgang.

Tallene fremgår af en konjunkturundersøgelse, som Danske Malermestre har gennemført hos sine medlemsvirksomheder i de to første uger af 2016.

”Samlet kan man vel kalde forventningerne til 2016 for noget afdæmpede i forhold til 2015. Vi glæder os over fremgangen. Malerfaget er sidste fag i byggeriets entreprisekæde, og de sidste, der mærker når det atter går fremad. Billedet er imidlertid nuanceret, og der er mange små malermestre, der stort set kun har private kunder, der bestemt ikke deler optimismen”, siger malermester hos Aage Møller & Søn A/S Per Vangekjær, der er formand for Danske Malermestre.

Ændret Boligjobordning

Det er ændringen af Boligjobordningen fra nytår til en mere grøn udgave, der forventes at betyde mindre arbejde for ikke mindst små malermestre, idet malerarbejde ikke længere er omfattet af ordningen.

”Boligjobordningen har givet boligejere et ekstra incitament til at vedligeholde deres bolig, og ordningen har uden tvivl holdt hånden under malermestre med primært private kunder. Derfor beklager vi, at ordningen er gjort mere snæver og forstå den bekymring, som en del malermestre udtrykker i den anledning”, siger Per Vangekjær.

Undersøgelsen viser, at hovedparten af de små mestre forventer uændret eller faldende omsætning i 2016. Af mestre med færre end fem ansatte siger 38 procent, at de forventer faldende omsætning.

Ny lejelov påvirker

Malerbranchen er også påvirket af, at den ny lejelov med virkning fra 1. juli sidste år ændrede på reglerne for istandsættelse ved fraflytning, hvilket Danske Malermestre har advaret imod. Reglerne betyder, mener organisationen, gradvis ringere vedligeholdelsesstandard i private udlejningsboliger. Hver fjerde malervirksomhed i konjunkturundersøgelsen vurderer, at der er sket et fald i opgaver i private udlejningsboliger. Samtidig har hver tiende virksomhed en forventning et stort fald i arbejdet.

Store geografiske forskelle

Undersøgelsen er ikke geografisk opdelt, men Per Vangekjær er ikke i tvivl om, at der er meget stor geografisk spredning.

”Der er gang i erhvervs- og boligbyggeriet omkring hovedstaden og nogle få storbyer, men kommer man ud i provinsen, og man skal ikke langt væk fra København, så er der meget lidt aktivitet. Og når vi eksempelvis snakker om supersygehusene og andre store offentlige byggerier, så er jo ikke den lille malermester med en svend og en lærling, der har opgaver der. Derfor er billedet desværre meget forskelligt afhængig af hvor i Danmark du kigger på det og også hvilken type kunder du har”, siger Per Vangekjær.

Beskæftigelsen i malerbranchen steg i 2015 med 700 personer. Netto forventer 17 procent af virksomheder at beskæftigelsen stiger i 2016.

Fakta
Danske Malermestres konjunkturundersøgelsen er baseret på spørgeskemaundersøgelse til medlemsvirksomhederne.
245 virksomheder med en samlet beskæftigelse på 2.343 personer, svarende til cirka 30 procent af det samlede bygningsmalerfag, har medvirket.
Netto forventer 19 procent af virksomhederne omsætningsfremgang i første halvår 2016 i forhold til samme halvår 2015.
Bruttoavancen steg i andet halvår 2015 i 45 procent af virksomhederne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109