23948sdkhjf

Sverige og Norge vinder Nordens vækstræs i byggeriet

Danmark halter bagefter med en skrøbelig fremgang, der især skyldes, at store sygehusbyggerier og metrobyggeriet spæder til i ordrebøgerne
Hvis den nordiske byggebranche var et bilvæddeløb, så ville Norge og Sverige ligge i overhalingssporet, Danmark ville ligge i midten, Finland i krybesporet, og Island ville slingre som en julefrokostbrandert på vej hjem ad en hullet grusvej.

Omtrent sådan ser metaforen ud for beskæftigelsen i den nordiske byggebranche, ifølge en ny prognose, som Dansk Byggeri har udarbejdet baseret på tal for Sveriges Byggeindustrier.

Forklaringen på, at Norge og Sverige indtager en førerposition skal ifølge Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, findes i både oliepenge og lav valutakurs.

”Sverige rejste sig hurtigt efter krisen på grund af en heldig hånd med den flydende valutakurs, et stærkt hjemmemarked og et ambitiøst Boligjob-lignende skattefradrag. Og så fik de heller ikke en boligboble, som vi gjorde i Danmark. Alt dette har smittet af på den svenske byggebranche. For Norge gælder det, at de har nydt godt af den lave rente og olie-bufferfondene, som har gjort voldsomt store investeringer i veje, baner og boliger mulige”, siger han.

Sygehuse trækker op

Danmarks placering midt i feltet skyldes især de store sygehusprojekter og metrobyggeriet, der har fyldt godt op i ordrebøgerne.

”Vi er på vej frem fra et sløjt udgangspunkt. Danmark har makroøkonomisk været hårdt ramt af krisen, og det er først de seneste to år, det er begyndt at gå frem med væksten, hvilket smitter af på byggeriet. Men fremgangen er skrøbelig, og vi kan godt være bekymrede for konsekvenserne af, at de offentlige bygge- og anlægsinvesteringer bliver droslet ned og Femern bliver udskudt”, siger Bo Sandberg.

Finland betegner cheføkonomen som ”Nordens syge mand” på grund af en aldrende befolkning og forsømte reformer, mens Island, der blev hårdt ramt af finanskrisen, er på vej frem igen med stormskridt, primært trukket af den øgede turisme, som blandt andet askeskyen i 2010 førte med sig.

Krisen er fortid

Prognosen for den samlede nordiske bygge- og anlægsbranche peger på yderligere fremgang i 2016 efter nogle ganske pæne år i de nordiske lande i 2014 og 2015.

Dermed synes finanskrisen for alvor at være fortid i Sverige, Norge og Danmark, mener Bo Sandberg, der dog ikke vil tale om et egentligt opsving.

”Ser man samlet på Norden, så er krisen overstået - også i Danmark. Der er stadig dele af landet og brancher, der hænger med næbbet, men generelt set er krisen ovre, og dansk økonomi befinder sig lige nu i et ingenmandsland, inden vi når et opsving”, siger han.

I 2016 ventes der i Norden at være en værditilvækst både i boligbyggeriet og i anlægsinvesteringerne på omkring fire procent. Samlet ventes Nordens bygge- og anlægsinvesteringer at stige med 3,5 procent i 2016. Samtidig viser prognosen, at den nordiske bygge- og anlægsbeskæftigelse i perioden 2014-2016 vil stige fra 857.000 til 877.000, svarende til en vækst på 2,3 procent. Prognosen viser, ifølge Bo Sandberg, at man på sigt ikke behøver være bekymret for byggeriet.

”Byggebranchen er en konjunkturfølsom branche, der ser store udsving. Men der vil altid være veje, der slides ned og boliger, der skal renoveres. Og modsat industrivirksomhederne, så kan de opgaver ikke outsources, men skal løses lokalt”, siger han.

Prognosen bygger på tal fra Sveriges Byggeindustrier. 2014-tal er fra de nordiske landes nationale statistikkontorer, mens 2015- og 2016-tallene er skøn fra de respektive landes arbejdsgiverorganisationer på byggeområdet, for Danmarks vedkommende baseret på Dansk Byggeris prognose fra september 2015.

Læs også: " Rådgivere tror også på vækst i 2016 ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.375