23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Få styr på vejene

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad
På Vejforum 2015 i Nyborg, som åbner i dag, er der helt naturligt fokus på det store vedligeholdelsesefterslæb på det danske vejnet.

Efterslæbet er milliardstort – og det er voksende. Kommunerne har svært ved at få enderne til at nå sammen. Der er ikke økonomi til at gøre indhug i efterslæbet og det betyder, at vejene bliver dårligere og dårligere samtidig med, at udsigterne til at få løst problemerne bliver længere og længere. Der ligger milliarder og atter milliarder af kroner bundet i det danske vejnet og den manglende vedligeholdelse forringer vejkapitalen og dermed samfundets værdier.

Det er en ond spiral, som kan være vanskelig at frigøre sig fra. Nogle kommuner har forsøgt at forvalte vejkapitalen ved at udbyde funktionskontrakter og alt tyder på, at det er en farbar vej. Og der er andre, gode løsninger hvis kommuner og entreprenører arbejder tættere sammen.

Der er dog også nogle overordnede økonomiske termer, der sal bringes i spil. Hvis man f.eks. ejer en ejendom, så betragtes vedligeholdelse som en investering, der både fastholder og på sigt ligefrem kan øge værdien. Når det gælder de kommunale budgetter, så har vejene ikke nogen værdi og derfor er det altid kun en udgift at vedligeholde dem.

Nu kommer der jo ikke flere penge i kassen fordi man kigger anderledes på de økonomiske termer.

Men det kunne måske synliggøre, at systematisk og planlagt vedligeholdelse er ligeså vigtig, når det gælder veje, som når det gælder bygninger.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094