23948sdkhjf

Store elementer kan spare entreprenører for millioner

Vinduesproducent oplever større efterspørgsel på store facadeelementer, der giver markante besparelser i byggeriet
Vinduesproducenten Pro Tec Vinduer, som er en del af Inwido-koncernen, har stigende succes med levering af store facadeelementer til større byggeprojekter. De store elementer letter nemlig ikke alene arbejdsgangene for håndværkere, men sparer også entreprenører for millioner af kroner.

De store facadeelementer består af lange vinduesbånd, og et af de nyeste byggerier, der har draget nytte af fordelene ved vindueskonstruktionen, er VIA University Colleges nye campus i Aarhus.

”De store elementer udgjorde her en stor fordel i forbindelse med reduceret montagetid, hvilket kan måles på bundlinjen”, forklarer entrepriseleder Søren Fønss fra håndværkerfirmaet Færch & Co.

Årsagen til, at konstruktionen kan føre til så store besparelser, er, at montering er både lettere og hurtigere end typiske vinduesdimensioner.

”Normalt ville man opdele et parti i tre til fire felter og samle dem på stedet, men vores løsning kræver langt færre sammenstillinger, og partiet skal blot hejses op en enkelt gang. Alt i alt giver det både montagebesparelser, færre løft for håndværkerne og en hurtigere lukning af bygningen. For byggeprojekter af en vis størrelse taler vi altså om besparelser i millionklassen, forklarer Pro Tecs salgschef, Jes­per Hønning.

Færre ressourcer

En anden fordel ved store facadeelementer er, at en stor del af arbejdet bliver minimeret, da ressourcer brugt på for eksempel fugning er langt mindre. På sigt betyder det, at vedligehold nedsættes markant qua de færre fugemeter, der skal tilses og udskiftes.

Entrepriseleder Søren Fønss har formået at spare adskillige håndteringer.

”Når et vindue vejer mere end godt 50 kg, skal vi alligevel håndtere det med løftegrej, hvorfor vinduerne med fordel kan være større. Det giver sig selv, at ét stort element kræver meget mindre håndtering end 2-3 små, som vi ser ved almindelige vinduesløsninger. Og hver gang jeg sparer en håndtering, reducerer jeg også montagetiden og omkostningen i forhold til svendeløn, og det kan mærkes på budgettet for store byggerier som dette, konkluderer han.

Universitetsbyggeriet stod færdigt i sommer 2015, hvor den med sin helt centrale beliggenhed på den gamle bryggerigrund og de skønne udearealer ned til åen danner gode rammer for et studieliv.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14