23948sdkhjf

Hun tegner det maritime bylandskab

Landskabsarkitekt Julie Kierkegaard har valgt robuste materialer og et specialudviklet mønster til Københavns nye, centrale multifunktionsplads på Kvæsthusmolen
Molen er stor som en fodboldbane. Halvt så bred og dobbelt så lang.

Kvæsthusmolen er tænkt som et stort, fleksibelt rum; en flad plads med muligheder.

De arkitektoniske krav til pladsen - der skal matche både Skuespilhuset, Operaen, Frederiksstaden og Holmen - er med andre ord store.

Robuste materialer

Landskabsarkitekt Julie Kierkegaard fik opgaven med at virkeliggøre ideen om den fleksible plads, samtidig med at den skal fungere i praksis.

Hun valgte et robust og maritimt udtryk i materialerne.

”De små bevægelser i vandet langs Kvæsthusmolen er ført ind i pladsens specialudviklede mørke betonoverflade i form af ujævne riller og en kotering, der afspejler vandets bevægelser. Ved støbningen trak entreprenøren riller i den endnu uhærdede beton med en pladevibrator monteret med noget, der minder om en harve”, siger Julie Kirkegaard, der har erfaring med en tilsvarende opgave ved Københavns Universitet Amager.

Linjedræn på tværs

Afvanding af regnvandet fra den store plads var en udfordring. Naturlig afvanding ville kræve et fald på 40-50 cm fra midten ud til siderne, men så ville pladsen ikke fremstå flad.

”Skuespilhusets facade ville også mødes med pladsen på en uhensigtsmæssig måde. Løsningen blev at lægge linjedræn på tværs af molen med otte meters mellemrum”, siger hun.

Et råt look

Hammer og linjedræn er udført i støbejern, som står ubehandlet med et råt look. Her har Julie Kierkegaard udviklet et DOT-motiv med inspiration fra New Yorks fortove. På hammeren er DOT’erne i positiv, mens ristene på linjedrænet er designet negativt i et modsvarende hulmønster.

”Vi ønskede noget unikt til pladsen”, siger Julie Kierkegaard.

Et mønster der går op

-Hovedentreprenør på anlægsarbejdet, Aarsleff, valgte ACO efter dialog med forskellige leverandører.

”Sammen arbejdede vi på at udvikle en løsning, der kunne opfylde de specifikke krav, og et DOT-mønster til risten på linjedrænet. ACO beregnede hullernes størrelse i forhold til afvanding, og sammen designede vi et mønster, der går op”, siger Julie Kirkegaard.

1.500 meter linjedræn

”Rist og render er udviklet til dette projekt, og det tager tid. Fire-fem måneder fra design til leverance”, siger projektchef Ulrik Andreasen fra Aarsleff.

”Det skal man have respekt for. ACO har lagt et stort arbejde i at opfylde vores specifikationer. I sidste ende er det vores ansvar, at linjedrænet er i orden, og vi er helt trygge ved udførelsen, siger han.

Stigende behov

”Behovet for linjedræn er stigende, og den frihed, vi kan tilbyde til at designe ristene, går i spænd med arkitekternes ønske om at tænke nyt, skabe helhed og skabe byliv. Det er spændende, når arkitekter tegner specifikke løsninger, og lader risten blive en del af designet. De bryder med de kendte linjedræn, og giver brugerne en følelse af fornyelse”, siger seniorrådgiver Max Bülow Nielsen, ACO Nordic
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.252