23948sdkhjf

Forsker: Glas bør have personlighed

Det industrielle glas er under pres. Fremtidens klimaskærm skal tage hensyn til menneskets behov for stoflighed i glas og for kontakt til naturen, viser ny undersøgelse
Når facadelukninger skal projekteres, får energi og dagslys altid en central plads i arkitekternes overvejelser.

Andre teknologiske dyder som ventilation og vinduets sikkerhed kan også finde vej.

”Men hvad med rudens sociale værdier?, spørger antropolog og assisterende professor på DTU, MSc., phD. Bettina Hauge.

Støttet af Velux vurderer hun i ny rapport ”Vinduets betydning”, hvad ruder og glas betyder i et socialt, kulturelt og sanseligt perspektiv.

Uudforsket område

”Energispørgsmål er ganske vist vigtige, men det er velvære jo også”, siger Bettina Hauge.

”Det er et område, der er relativt uudforsket. Og antropologien er god at få i spil, fordi den inddrager menneskets behov og begrænsninger. Tekniske udviklingsprocesser er ofte afviklet uden et berettiget menneskeligt hensyn; og så stiger sandsynligheden for fejl”, mener Bettina Hauge.

Samtaler med 24

Hendes studier af vinduets betydning er baseret på interviews med 24 personer, fordelt på 13 familier - med forskellig baggrund og boligform.

”Det handler med andre ord ikke om, hvad industri og tekniske datablade anser for mest raffineret, men om hvilken løsning, brugerne kårer som den bedste”, siger Bettina Hauge.

Et slående eksempel er, at mens producenterne arbejder på at levere en rude med klart og fejlfrit glas, ønsker et flertal af brugerne i undersøgelsen sig glas med en stoflighed - som i ældre tids støbte og mundblæste glas - og ytrer endda ønsker om glas med farve. Måske ikke i hele vinduet, men i dele af det.

”Vi bruger også ruden til at filtrere det sollys, der kommer ind. Og netop det filtrerede lys er en værdi, som brugerne efterspørger”, siger Bettina Hauge.

At sanse naturen

Det industrielle, højteknologiske og perfekte glas kommer dermed under pres til fordel for glas med materialitet og stoflighed.

”Det er sanseligheden i glasset som materiale, der efterspørges, og muligheden for at ruden og vinduet tillader os at sanse naturen, for den vil vi rigtigt gerne i kontakt med. Det er en opgave, vi nu kan give videre til glas- og vinduesproducenter”, siger Bettina Hauge.

kargaard
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11