23948sdkhjf

Historisk kalkmine fejrer rejsegilde

Mønsted Kalkgruber kan i dag holde rejsegilde på omfattende restaurering af blandt andet bestyrerbolig og kalklade
En milepæl bliver nået i dag, når Mønsted Kalkgruber vest for Viborg kan holde rejsegilde på en omfattende restaurering af grubernes bestyrerbolig, boligens økonomibygning og den gamle kalklade.

Restaureringen sker som led i en opgradering og nyindretning af hele området til en moderne turisattraktion og for at skabe plads til flere besøgende.

Det udføres i et samarbejde mellem Den selvejende institution Mønsted Kalkgruber og Realdania, der har støttet projektet med 13 mio. kroner.

Alle tre huse er opført i årene 1873 til 1874 som en del af det dengang helt nye og moderne kalkværk. Årligt har Mønsted Kalkgruber, der er verdens største kalkmine, mellem 50.000 og 60.000 gæster, og Realdanias bevilling bidrager til at nyindrette og restaurere kalkgrubens anlæg og byggerier, hvoraf de fleste blev opført i perioden 1870-1930 under den tidlige industrialisering.

”Det er en fornøjelse at se, hvordan arbejdet skrider frem på de tre bygninger, og vi glæder os over den gode håndværksmæssige kvalitet. Restaureringen er med til at løfte området både funktionelt og æstetisk og vil bidrage til at styrke det samlede kulturmiljø ved kalkgruberne, når byggeriet er færdigt. Projektet er et flot eksempel på, hvordan bygningsarvens potentialer kan bruges i nye sammenhænge og danne baggrund for udvikling af en vigtig historisk lokalitet”, siger projektleder Eske Møller fra Realdania i en pressemeddelelse.

Nye funktioner

De tre bevaringsværdige bygninger restaureres og indrettes med nye funktioner. Fremover skal henholdsvis bestyrerboligen fungere som udstillingscenter med klimasikrede rum med mulighed for at vise tidssvarende udstillinger om grubernes historie.

Økonomibygningen bliver en ny indgang til området, og kalkladen indrettes som cafe og værksted. Ved at inddrage de tre bygninger bliver det bevaringsværdige kulturmiljø nu samlet til et hele.

”Vi får en bygning, hvor vi kan fortælle de mange gode historier, der er samlet her i Mønsted Kalkgruber gennem generationer. Det er samtidig en glæde at se, hvordan et gammelt industrianlæg rejser sig fra støvet og træder frem i lyset, hvor det fortæller en historie om lange arbejdsdage og en tidlig industri i et landsogn”, siger daglig leder Per Bugge Vegger fra Mønsted Kalkgruber.

Nyt parkeringsområde

Projektet er blevet muligt, efter at Naturstyrelsen i 2013 overtog den resterende del af Mønsted Kalkgrubers historiske bygninger, som tidligere var privatejet. I dag drives Mønsted Kalkgruber af en selvejende institution.

Ud over restaureringen af de tre bygninger består opgraderingen af området også i indretning af et nyt parkeringsområde, som kommer til at ligge tæt på den nye indgang, sådan at gæsterne ikke længere skal krydse en befærdet landevej.

Mønsted Kalkgruber
Mønsted Kalkgruber er verdens største kalkmine og ligger vest for Viborg med over 60 km underjordiske minegange. Der har været brudt og forarbejdet kalk i mere end 700 år helt frem til 1978, hvor driften blev indstillet.
I dag er kalkgruberne en populær turistattraktion og et godt eksempel på levende kulturarv med unikke oplevelseskvaliteter.
Restaureringen er tredje del af et større udviklingsprojekt for kulturmiljøet Mønsted Kalkgruber. Det forventes at stå færdigt i sommeren 2016.
Når den aktuelle tredje etape er gennemført, mangler stadig udviklingsprojektets sidste, fjerde etape, der omfatter indretning af den gamle smedje til skolestue for skolebørn, samt opførelse af et værksted i den ene ende af kalkladen.
Kilde: Realdania
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11