23948sdkhjf

Forsvarer i kartelsag: Sort bog beviser intet

Påstand mod påstand i første retssag i det såkaldte byggekartel
Anklagemyndigheden mødte med kopier af de såkaldte sorte bøger ved den første retssag i det såkaldte københavnske byggekartel, der blev indledt onsdag ved retten i Hillerød.

Forsvareren afviste imidlertid anklagerne om kartelvirksomhed og overtrædelse af konkurrenceloven.

Sagen drejer sig om en byggeopgave for Forsvaret på Høvelte Kaserne i 2006 til cirka 1,6 mio. kroner, hvor byggefirmaerne Axel Rasmussen & Søn A/S og Julius Nielsen & Søn A/S ifølge Bagmandspolitiet havde aftalt priserne, og hvor førstnævnte skulle afregne et særligt vederlag på 30.000 kroner til sidstnævnte for at få opgaven.

Anklagemyndigheden førte tre vidner med tilknytning til Julius Nielsen & Søn (JNS) for at underbygge påstanden om ulovligt prissamarbejde. Hverken den tidligere direktør Mogens Madsen eller to fortsat ansatte beregnere kunne dog huske den konkrete sag i detaljer.

Mogens Madsen bekræftede, at han havde ført den sorte bog, og at han i den konkrete sag havde noteret, at firmaet skulle have et udregningsvederlag på 30.000 kroner fra Axel Rasmussen & Søn (ARS). Han havde ikke selv haft kontakt med det andet firma og kunne ikke huske, hvem han havde fået informationerne af.

Det ene vidne oplyste, at han var blevet kontaktet af ARS i forbindelse med tilbudsgivningen på byggesagen, og at JNS fik tilsendt ARS’ tilbud på opgaven på telefax.

Ingen af de tre vidner fra JNS havde i forbindelse med tilbudsgivningen været i forbindelse med ARS’s daværende direktør Henrik Rasmussen.

Afviser ethvert kendskab

Axel Rasmussen & Søn A/S blev 30. juni 2011 solgt til Skou Gruppen, og Bagmandspolitiets anklageskrift i sagen fra Høvelte Kaserne er derfor rejst mod Handelsselskabet af 4.7.2011 A/S, som Henrik Rasmussen stiftede efter salget af ARS.

Henrik Rasmussen bekræftede i retten, at han havde udregnet det pågældende tilbud men benægtede ethvert kendskab til en prisaftale med JNS og afviste, at han havde afsendt faxen med firmaets tilbud til Forsvaret. Han mente at kunne genkende sin tidligere konduktørs håndskrift på et dokument. Han afviste også på noget tidspunkt at have købt ydelser hos JNS.

Forsætlig overtrædelse

Fuldmægtig ved Bagmandspolitiet Sirin Duran fandt det bevist, at der var sket udveksling af priser i forbindelse med tilbudsgivningen og kategoriserede det som en bevidst og forsætlig overtrædelse. Anklagemyndigheden kræver en bøde på 550.000 kroner.

Henrik Rasmussens beskikkede forsvarer, advokat Martin Utiger, afviste, at anklagemyndigheden havde bevist, at ARS havde deltaget i en ulovlig prisaftale.

Han mente således ikke, at nogle bemærkninger i en sort bog og udsagn alene fra JNS, der er stillet tiltalefrafald i udsigt, er tilstrækkeligt grundlag til at man kan dømme.

Han bemærkede også, at man intet sted kan se, at der er lagt 30.000 kroner oven i tilbuddet, som efter vidneafhøringerne skulle være den normale fremgangsmåde. Samtidig bemærkede han, at ARS beviseligt ikke har betalt et vederlag til JNS.

Forsvareren undrede sig i øvrigt over, at den konduktør fra ARS, som angiveligt skulle have haft kontakt til JNS i forbindelse med sagen, aldrig er blevet afhørt af politiet og heller ikke blev ført som vidne i går.

Forsvareren mente desuden, at sagen var forældet, hvilket anklageren afviste.

Der falder dom onsdag i næste uge.

Kartelsagen
Baggrunden for kartelsagen skal findes i kontrolundersøgelser, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretog i fem virksomheder i 2010. Sagen blev siden anmeldt til SØIK, Bagmandspolitiet.
SØIK’s efterforskning har ført til 33 sigtelser.
22 virksomheder har accepteret bødeforelæg og har dermed afsluttet deres sag.
Fem virksomheder er tiltalt og deres sager skal afgøres ved domstolene.
Fire virksomheder er undervejs gået konkurs.
En virksomhed har udsigt til tiltalefrafald, fordi den som den første virksomhed i sagen har samarbejdet med myndighederne.

Artiklen er en del af temaet Fokus på byggekartel-sagen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204