23948sdkhjf

Vismænd: Boligjobordningen er selektiv erhvervsstøtte

Overvismanden mener, at håndværkerfradraget burde afskaffes - man mangler overbevisende argumenter for ordningen
De økonomiske vismænd kan ikke finde overbevisende argumenter for, at Boligjobordningen videreføres. Vismændene kalder det en selektiv erhvervsstøtte.

Ordningen er, skriver vismændene, dårligt begrundet ud fra konjunkturmæssige hensyn i den nuværende situation. Vismændene finder heller ikke overbevisende argumenter for, at ordningen reducerer sort arbejde. Vismændene synes derfor, at ordningen bør opfattes som selektiv erhvervsstøtte.

”Boligjobordningen burde ikke videreføres. Der er kommet godt gang i boligmarkedet, og lønningerne i byggebranchen stiger mere end lønningerne generelt. Det taler klart imod at fortsætte en støtteordning, der særligt kommer byggebranchen til gode”, siger overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Pragmatisk redskab

Byggeriets brancheorganisationer er ikke overraskende stærkt uenige med vismændene.

”Boligjobordningen er primært et strukturelt redskab, der som ekstra bonus har nogle positive aktivitetsmæssige sidegevinster - ikke mindst i yderområderne, som endnu ikke har mærket meget til det økonomiske opsving. Ordningen er også et pragmatisk redskab, der forbedrer skattesystemet, da ordningen retter op på markedsfejl indenfor nogle af de områder af økonomien, der er mest eksponeret over for sort arbejde”, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

Grøn motor

Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq, understreger, at de økonomiske incitamenter fungerer, og Bolig­jobordningen virker.

”Den sørger for, at der er arbejde også uden for storbyerne, og den hjælper på den ublu konkurrence, virksomhederne hver dag møder fra sort arbejde”, siger Niels Jørgen Hansen og minder om, at ordningen fra næste år samtidig får et grønt ansigt og kan blive motor for grøn omstilling.

”Fra januar fungerer ordningen som et instrument, som er med til at modvirke klimaforandringerne og gør Danmark uafhængigt af fossile brændstoffer. Den ordning skal ikke blot bevares, den bør udbygges, så også husholdningerne kan komme i gang med at yde et væsentligt bidrag til at nå klimamålene”, siger Niels Jørgen Hansen.

Håndværksrådet frygter, at en afskaffelse af håndværkerfradraget vil føre til en opblomstring af sort arbejde.

I en skriftlig kommentar til vismandsrapporten forholder finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sig ikke til kritikken af Boligjobordningen.

Læs også: " Offentlige investeringer falder de kommende år ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171