23948sdkhjf

København ruster sig til en våd fremtid

Lige nu er hovedstaden kun truet af oversvømmelser ved ekstrem stormflod - om under 100 år kan det være en årlig begivenhed, at vandet stiger med mere end 170 cm i Københavns gader. Diger med sluseporte er på tegnebrættet
Havvandsstigninger og hyppigere stormflod vil i fremtiden gøre Københavns kystområder sårbare over for oversvømmelser.

Nu er Københavns Kommune klar med nye kort, så alle kan se, hvor sårbar hovedstadens bydele er over for fremtidige oversvømmelser.

”Klimaforandringerne er en realitet. Med de nye kort kan alle danne sig et overblik over, hvordan København bliver ramt af oversvømmelser i forbindelse med fremtidige stormfloder. Den viden må vi som politikere selvfølgelig også handle på, og træffe beslutninger om en effektiv beskyttelse af byen. Men lovgivningen på området er uklar og gør det svært for kommunerne at handle. Derfor vil jeg opfordre miljøministeren til hurtigst muligt at revidere loven og skabe klarere regler for finansieringen af, og samarbejde om kystsikring”, siger teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (Enhl).

Nye diger

København vedtog allerede i 2011 en overordnet plan for kommunens arbejde med at tilpasse byen til det forandrede klima - og de mange nye indbyggere.

I lighed med Danmarks andre store byer vokser hovedstaden eksplosivt i disse år.

Derfor har blandt andre tegnestuen Polyform tegnet opsigtsvækkende skitser, der foreslår en række laguneøer ud for København fra Nordhavn til Øresundsbroen.

”Holme, øer, dæmninger og porte kan sammentænkes med en ny infrastruktur, som i stedet for kostbare borede havnetunneler kan udformes som billigere anlæg over jorden på holmene. Derved vil vi kunne løse disse udfordringer samtidigt med klimasikring og spare rigtig mange penge”, har arkitektvirksomheden sagt til ing.dk.

Morten Kabell er ifølge Politiken ikke overbevist.

”Nye øer, der lukker byen inde, vil ændre København markant. Så jeg tror ikke, det er den vej, vi skal gå. Men vi må se i øjnene, at havstigninger vil komme (i 2090 vil det ifølge klimaforskerne være en årlig begivenhed, at vandet stiger mere end 170 cm, red.), og derfor er vi er nødt til at tale alvorligt om dige-løsninger”, siger Morten Kabell.

Fra nord til syd

Derfor indeholder kommunens plan fra 2011 også, at inderhavnen bedst bliver beskyttet mod havvandsstigninger og stormflod med diger eller dæmninger mod Øresund i Nord og Køge Bugt i syd.

De øvrige kyststrækninger skal beskyttes med nye diger.

På de nye kort, der kan ses på kbhkort.kk.dk, er det muligt at se, hvilke dele af København, der vil være udsatte ved en såkaldt 100-års-stormflod i henholdsvis 2010, 2060 og 2110.

Kortene viser, at store dele af Indre By vil være i stor risiko for at blive ramt af oversvømmelser i 2060, mens oversvømmelserne bliver større og spreder sig til flere bydele frem mod 2110.

”Der er dog altid en risiko for at København kan blive ramt af oversvømmelser tidligere, hvis der kommer en kraftigere stormflod inden for de kommende år. Risikoen er der, det er derfor rettidig omhu at påbegynde arbejdet nu”, siger teknik- og miljøborgmesteren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.139