23948sdkhjf

Bredt budgetforlig i København skaber mange nye job

Forlig om Københavns Kommune budget for 2016 indebærer massive anlægsinvesteringer
Der investeres i skoler, daginstitutioner, veje, broer, nye parkeringspladser og udsatte boligområder i København også de kommende år.

Det er resultatet af et bredt budgetforlig på Københavns Rådhus fredag med deltagelse af alle partier på nær Enhedslisten.

Det samlede anlægsbudget i perioden 2016-2019 er på 13,3 mia. kroner. Det vil ifølge kommunens budgetoversigt give cirka 16.000 nye arbejdspladser.

Plads til flere børn

Budgettet tager også højde for, at byen vokser med cirka 1.000 nye borgere om måneden, og der bliver flere børn.

Derfor skal der etableres 19 nye daginstitutionsgrupper, samtidig med at der skabes plads til 980 nye skolebørn ved, at der laves nye spor på eksisterende skoler og etableres fritidstilbud.

Dertil afsættes der i alt 113,1 mio. kroner i 2016-2019 til at etablere 14 nye fritidstilbud i tilknytning til skoler og planlægge de resterende 21 fritidstilbud.

Samtidig fortsættes den ambitiøse plan om at få alle kommunens 70 skoler totalrenoveret og sikre, at børnene har tidssvarende rammer til læring og bevægelse. Arbejdet er allerede i gang eller afsluttet på 35 skoler, og næste år er der afsat 641 mio. kroner til at gå i gang med yderligere fem skoler.

”Jeg er superglad for, at vi her i København kan stå sammen om at prioritere børnene. Børnene er vores fremtid, og vi skylder dem at give de bedste muligheder”, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Penge til veje og p-pladser

Et afgørende element i budgettet er en parkeringspakke, der samlet set kan sikre op mod 4.000 p-pladser til københavnerne.

Pladserne findes blandt andet ved, at der indføres betalingsparkering i områder, hvor der i dag er overbelægning, og at prisen for pendler-parkering sættes op, også aften og nat. Samtidig vil der blive åbnet op for beboerparkering ved en lang række kommunale institutioner. Der vil blive sat gang i at bygge og anskaffe nye P-huse – i første omgang på Østerbro og i Indre by.

Budgettet indeholder en massiv investering i at vedligeholde og reparere byens veje. I alt afsættes 180 mio. kroner til at renovere nedslidte broer, veje og vejbrønde. Der er også investeringer i nye, grønne supercykelstier.

Endelig indeholder budgettet massive investeringer i de to udsatte boligområder Tingbjerg og Urbanplanen, der skal løftes til mere åbne og levende områder.

Udvalgte nøgletal i Københavns budget for 2016
Anlægsinvesteringer for tre mia. kroner
Knap en mia. kroner afsat til renoveringer
Der skabes op mod 4.000 ekstra p-pladser
Der udarbejdes en 10-årig anlægsplan
Byggesagsgebyrer nedsættes med i alt 15 mio. kroner
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.187