23948sdkhjf

Randers opførte svømmehal som OPP

I Randers bader, svømmer og hygger borgerne sig i byens nye stolthed, der er resultatet af et innovativt Offentlig-Privat Partnerskab.
I flere år har det været småt med nybyggeri og renovering af svømmehaller i Danmark.

Men inden 2017 vil der skal ske noget mange steder, når nye regler om vandkvaliteten i ældre bassiner over 25 meters længde træder i kraft. I mange svømmehaller vil det betyde krav om helt nye vandbehandlingsanlæg, og det giver naturligt nok grund til overvejelser i mange kommuner og institutioner.

I Randers har man allerede løst opgaven. Her er byens gamle svømmehal sendt på pension og erstattet af et nyt, 8.000 kvm stort water & wellness-center, der ikke alene tiltrækker titusindvis af begejstrede brugere hver måned, men også tiltrækker sig stor opmærksomhed fra ind- og udland.

For løsningen er både god økonomi for byen og et eksempel på, at dansk vandbehandlingsteknologi har taget et kvantespring mod en førerposition på verdensmarkedet.

Bassin med otte baner

Det er teknisk direktør Paw Juul fra Provital Solutions og salgsingeniør Johnny Schou fra Grundfos, der viser rundt i centret, som er opført af et antal kuber med hver sin funktion.

Kuberne består blandt andet af et subtropiske badeland med to vandrutsjebaner og lazy-river, et 27 grader varmt 50 meter bassin med otte baner, et fitness center med spa og wellness-afdeling, en udendørs have med saunaer og naturlig badesø, café og naturligvis flotte omklædnings- og opholdsfaciliteter for hele familien.

”Byggeriet har kostet 214 mio. kroner. Randers Kommune har opført centret som et OPP-projekt – et Offentlig-Privat Partnerskab – i samarbejde med Gribskov Gruppen. Projektet er bankfinansieret, og kommunen har herefter indgået en 30-årig kontrakt, der giver foreninger, skoler og borgere adgang til svømmebassin og genoptræningsfaciliteterne, mens wellness-afdelingen drives af et privat selskab på kommerciel basis. Med OPP-modellen har byen fået et hus, som det nok ellers ville være svært at finde penge til på budgettet, fortæller Johnny Schou.

Udnytter arealet optimalt

Projektet har kostet kommunen 11,5 mio. kroner årligt, som skal ses i forhold til driften af den gamle svømmehal, der kostede godt seks mio. kroner. Paw Juul bekræfter, at Randers har fået en løsning, der giver besparelser på flere fronter.

”Det handler blandt andet om at udnytte kvadratmeterne mest optimalt, og her er den traditionelle metode med sandfiltre og klor til vandrensning meget pladskrævende i forhold til de keramiske filtre. Randers sparede således 200 kvm kælder, plus hvad der skulle være brugt til rørføring og udenomsarealer. I Randers har vi installeret fem mikrofiltreringsanlæg, der tilsammen består af 54 membraner, som er i stand til at behandle 1.650 kbm vand i timen. Hver membran har en diameter på 146 mm og en højde på 800 mm, så der er tale om meget kompakte anlæg”, siger Paw Juul.

Kanaler i porøs struktur

Det er Provital Solutions, der har udviklet systemet til den effektive vandbehandling baseret på membraner af siliciumcarbid.

”Hver membran består af en række kanaler i en porøs struktur. Fra bunden presses vandet op med 0,3 bar, hvorefter det strømmer gennem den porøse struktur, før det rene vand via en kanal føres ud øverst i membranen. Partikler ned til 3 μ aflejres i strukturen i vores anlæg til svømmehaller, men på ultrafiltreringsanlæg til for eksempel industribrug eller drikkevand filtreres partikler helt ned til 0,04 μ. Den porøse struktur indeholder siliciumcarbid, der er et materiale, som er fremstillet i en speciel atmosfære ved 2.400 grader. Det er enormt resistent, og kan brændes igen, hvis det skulle vise sig nødvendigt, og materialet er stort set uforgængeligt”, siger Paw Juul.

brahe
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11