23948sdkhjf

Kunstværk nær endt som murbrokker

Efter et tip fra en borger fik en lokal murermester demonteret et relief i den tidligere politistation i Gråsten
Nedrivningskuglen var stort set sat i sving, for at jævne den tidligere politistation i Gråsten med jorden. Men en vaks borger kom i tanke om et relief på en af bygningens indvendige mure og fik dermed kunstværket reddet.

Kunstkonsulent i Sønderborg Kommune, Poul Danior, er glad for, at man fik tippet fra borgeren.

”Relieffet ville være gået tabt, hvis ikke det blev taget ned, før bygningen blev revet ned. Så vi var meget taknemlige for borgerens henvendelse, for vi kendte ikke til kunstværket – det var ikke registreret hos os”, siger han.

Medlemmer af Kunstfonden og Poul Danior tog til Gråsten og kiggede på sagen, som viste sig at være et relief af glaseret keramik, der var monteret på en murstensvæg med fliseklæber. Kunstværket er udført af Frede Bonefeld og måler 110 cm gange 180 cm og er sat op i 1985 i forbindelse med, at Domhuset flyttede fra Jernbanegade og ind på politistationen på Kongevej.

Det viste sig at være lidt af en udfordring at få kunstværket ned, for opgaven med at få fliseklæber af er ikke nem – og samtidig stod nedbrydningsfirmaet og åndede Kunstfonden i nakken.

Opvarmede fliseklæben

Redningen blev murermester Tom Petersen fra Gråsten, som også monterede kunstværket i 1985.

”Jeg blev kontaktet af Sønderborg Kommune, som vi før har udført opgaver for, som spørger om jeg kan hjælpe. Så gav jeg et tilbud, der siden blev accepteret. Samlet gik der omkring 10 dage, før arbejdet kunne begyndes. Jeg var spændt på, om det kunne lykkes at få relieffet demonteret uden, at nogle af delene gik i stykker, men det gjorde det og værket ligger nu pakket ned i papkasser”, siger Tom Petersen, som fik kunstværket ned ved at opvarme fliseklæben.

Kunstneren, Frede Bonefeld, er i dag 85 år og bor på Brinken i Gråsten.

Han er glad for, at alle 53 dele af hans værk blev reddet.

”Det var et bestillingsarbejde fra personalet på politistationen i sin tid. De havde ikke så mange penge, og derfor blev det sat direkte på væggen. Jeg lavede nogle skitser på et stykke papir – nogle streger og cirkler på kryds og tværs, og pludselig havde jeg et par kors. Det gav mig ideen til at udforme relieffet. De to kors symboliserer vores kristne arv. Den indre, store runde er samfundet. Den ydre halvcirkel er landets vogtere, politiet. De tre store runde er elementer, som fungerer selvstændigt, for eksempel A. P. Møller, og de tre firkanter er banditterne, der står uden for samfundet”, forklarer han.

Det er endnu uvist, hvor værket nu skal placeres.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204