23948sdkhjf

Arkitema: Også behov for en social renovering

Store markante renoverings- og nybygningsprojekter indenfor den almene sektor, ungdomsboliger og pensionskassebyggeri præger tegnestuen Arkitemas aktiviteter i disse år
Arkitema Architects vokser. Ikke mindst som følge af det store renoveringsbehov i den almene sektor.

Meget er sket siden Arkitema for et par år siden i samarbejde med ingeniørfirmaet Viggo Madsen og Effekt vandt masterplanen Viby Syd og renovering af samtlige boligblokke i Rosenhøj samt ny landskabsplan for Kjærslund.

Rosenhøj, der kommer til at satse stort på vedvarende energi, består af 27 boligblokke, der ifølge Arkitema følger en anden tids modernistiske tro på ensartethed og systematik.

Arkitekter og udførende er nu i gang med at ”bryde området ned” i en række mindre kvarterer, gennemskærer området med gennemgående veje samt etablere to kvarters-torve.

”Udfordringerne er mange og forskellige, og vi opruster konstant lige nu for at følge med, men organisatorisk har vi været forberedt på det, så det går fint”, siger arkitekt og partner Rolf Kjær til ArkByg.

Renoveringsbehov

Han tilføjer, at meget af det murede byggeri fra 1930, 40’erne og 50’erne naturligt begynder at poppe op nu og afkræve renovering.

”Og det er varieret, hvad der er behov for. Visse nyere byggerier, har allerede behov for at blive renoveret. Men der er også andre udfordringer. Gjellerupparken er egentlig et bygningsmæssigt robust område, men her kræver ghettoproblemer at vi tager fat i en social renovering”, siger Rolf Kjær.

Hos Arkitema vil man desuden gerne afvise, at der skulle være krise i nybyggeriet:

”Både nybyg og renoveringer buldrer derudad. Vi har lige nu meget travlt med både nybyggeri af ungdomsboliger og pensionskassebyggeri, siger Rolf Kjær.

Skabe tryghed

Men et varemærke hos Aarhus-tegnestuen er netop nu de store almene projekter, hvor tegnestuen med samarbejdspartnere søger at skabe trygge kvarterer i tæt forbindelse til de grønne omgivelser, det vil sige skabe fysisk, funktionel og mental sammenhæng.

”Den overordnede vision for helhedsplanen er at skabe én samlet bydel. De tre boligområder Rosenhøj, Kjærslund og Søndervang føles i dag adskilte, og for at helhedsplanen skal blive en succes, skal de hænge sammen både fysisk og funktionelt – som en samlet bydel i Aarhus”, sagde arkitekt Steen Gissel, Arkitema, da tegnestuen fik opgaven.

På hver boliggade ligger for eksempel et kvarters-torv, som er tænkt som et moderne landsbytorv, hvor fællesskabet for det nære kvarter kan udfolde sig.

Grundprincipperne for torvene bygger på idéen om et basissted med træer og bænke, hvor belægningsskift og beplantning definerer forskellige zoner til skiftende aktiviteter, så det både kan fungere som legeområde og et roligt opholdssted.

Flere tilsvarende projekter arbejdet ud fra de samme idéer, blandt andet den nye nordlige Aarhus-forstad ved navn Nye, som er i gang med at blive til virkelighed med Tækker Group og Tækker Rådgivende Ingeniører A/S som driftkraft.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.33