23948sdkhjf

Herning Bibliotek vinder Renover Prisen

Torsdag aften er Herning Bibliotek kåret til Danmarks bedste renovering. Realdanias og Grundejernes Investeringsfond stod for tredje år i træk bag Renover Prisen 2015, der hylder den fuldstændige omdannelse af bygningens tidligere funktion
PRISVINDER En øjenåbner og et slag i bolledejen til ære for det berømte, fremadrettede midtjyske gå-på-mod.

Sådan lød nomineringsudvalgets motivation for at nominere Herning Bibliotek til Renover Prisen, og torsdag aften løb biblioteket med prisen.

Der var spænding til det sidste, da dette års vinder blev afsløret og hædret ved en prisfest på Papirøen i København. Aftenen blev indledt med middag og underholdning, inden energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholdt (V) løftede sløret for, at Herning Bibliotek er vinder af Renover prisen 2015.

Tidligere spøgelsesbygning

Renoveringen af Herning Bibliotek har - ifølge nomineringskomiteen med Aarhus’ tidligere stadsarkitekt Gøsta Knudsen i spidsen - forvandlet en grim betonbygning fra 1960’erne til et hipt storbybibliotek med newyorker stemning.

Efter at have stået som en tom spøgelsesbygning i flere år binder bygningen nu byen sammen med et indendørs strøg fra gågaden til rutebil- og togstation.

Borgerne kan udover at låne bøger og passere gennem de smukke rammer også benytte sig af kulturtilbud, lektiecafé og nyde fornem kaffe brygget af caféens baristaer.

Hovedformålet med den omfattende og imponerende renovering af det gamle varehus til moderne bibliotek har været at skabe et fælles kulturcentrum for byens borgere.

Og det er lykkedes: Siden biblioteket stod færdigt i slutningen af august 2014, har der været flere end 375.000 besøgende – hvilket er markant flere, end biblioteket oplevede på sin tidligere adresse.

Forvandle funktionen

”Projektet er et fantastisk eksempel på, hvordan man igennem en renovering fuldstændig kan omdanne en bygnings funktion, så den bliver et samlingspunkt i nærområdet. Det vidner det imponerende besøgstal ikke mindst om”, sagde Jesper Nygaard, der er adm. direktør i Realdania, som sammen med Grundejernes Investeringsfond står bag Renover Prisen.

70 personer fra branchen har som medlemmer af et valgkollegium afgjort, at Herning Bibliotek skulle kåres som dette års vinder.

Flere byggeerfaringer

Nomineringsudvalget består af en formand og tre medlemmer, som repræsenterer bygherre-erfaring, arkitekt- og ingeniørfaglig viden samt de udførende.

Udvalget er udpeget direkte af styregruppen for Renover Prisen 2015 og består af formand Gøsta Knudsen, som er tidligere stadsarkitekt i Aarhus Kommune; Henrik Mielke, direktør, COO, Enemærke & Petersen,; Torben Esbensen, som er direktør i Esbensen Rådgivende Ingeniører, samt Karen Mosbech, adm. direktør, Freja Ejendomme.

Fremvisning
Der er mulighed for at komme tæt på de nominerede renoveringsprojekter til Renover prisen 2015. Folkene bag tager interesserede med igennem renoveringsprocessen. Og man kan høre om deres overvejelser, udfordringer og glæde ved at se projektet lykkes, ligesom der er rig lejlighed til at stille spørgsmål og se alle byggedetaljerne. Alle seks arrangementer finder sted i september og er gratis.
Tilmelding på: renover.dk/event
Fremvisningerne er arrangeret af Renover prisen i samarbejde med Realdania, GI og DAC.


De nominerede
Følgende projekter var nomineret til Renover prisen 2015:
DOK5000, kulturbyggeri, Odense C
DTU Skylab, institution, Lyngby
Fra stald til bolig, bolig, Mårslet
Herning Bibliotek, kulturbyggeri, Herning
Højbo, bolig, Frederikshavn
Irma-karréen, erhverv, København N.


Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125