23948sdkhjf

VVS-vikarer skal have samme løn som ansatte

Principiel faglig voldgift slår fast, at vikarer er omfattet af overenskomsten hos virksomheden, som de udfører opgaver for
Vikarer skal have samme løn og vilkår som de ansatte i den virksomhed, de er hyret ind til.

Det har en faglig voldgift slået fast i en principiel sag inden for VVS-området.

I den konkrete sag var vikarerne tilknyttet et vikarbureau, der har overenskomst med Dansk Byggeri.

Blik- og Rørarbejderforbundet mente imidlertid, at vikarerne skulle være omfattet af VVS-overenskomsten mellem Tekniq og Blik og Rør, idet virksomheden, som de arbejdede for, er medlem af Tekniq.

”Det er en faglig voldgift med tre dommere heldigvis enige med os i. Hvis det var lykkedes for arbejdsgiverne at få medhold i den her sag, ville det åbne mulighed for, at arbejdsgiverne efter behag kan vælge den billigste overenskomst, når de skal bruge vikarer. Det ville have været den direkte vej mod bunden, og dermed føre til forringede vilkår for alle i branchen”, siger forbundssekretær Stig Søllested fra Blik- og Rørarbejderforbundet.

Ændringer i vikarloven

Princippet om at vikarer skal aflønnes efter den overenskomst og de lokalaftaler, der er gældende i virksomheden, de har opgaven for, er blevet slået fast i tidligere kendelser.

Det nye er, at Danmark sidste år implementerede EU’s vikardirektiv, og det er derfor Tekniq har ønsket at få en ny fortolkning af bestemmelserne.

”Ifølge den nye vikarlov skal vikarer fra vikarbureauer, der er omfattet af en landsdækkende overenskomst på passende niveau, følge denne overenskomst, og derfor var vi i den tro, at praksis dermed var ændret i forhold til tidligere. Højesteretsdommerne henviser imidlertid til, at det i bemærkningerne til vikarloven hedder, at loven ikke ændrer på bestående overenskomstforhold. Dommerne mener derfor, at tidligere kendelser står ved magt, og det tager vi naturligvis til efterretning”, siger Thorkild Bang, underdirektør i Tekniq.

Stig Søllested glæder sig over afgørelsen.

”Ændringerne i vikarloven i den forbindelse blev lavet for at beskytte vikarer og ikke for at stille dem ringere”, siger han.

Kendelsen betyder, at vikarerne ikke bare skal følge virksomhedens overenskomst men også eventuelle lokalaftale, eksempelvis om kørepenge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141