23948sdkhjf

Byggeinvesteringer steg en smule i andet kvartal

Der har nu været otte kvartaler i træk med positiv vækst i BNP
Det danske bruttonationalprodukt (BNP) er i årets første seks måneder steget med 1,7 procent i forhold til samme periode sidste år, og dermed har der nu i otte kvartaler i træk været tale om positiv vækst i BNP.

Dermed er det danske opsving så småt ved at vise sig. Men ses der på bygge- og anlægsinvesteringerne, så er det ikke den store jubel.

Boligbyggeriet er faldet med 2,1 procent i første halvår, mens de øvrige bygge- og anlægsinvesteringer havde en årlig vækstrate på 1,4 procent i andet kvartal og samlet 2,0 procent i de første seks måneder.

Det var særligt bortfaldet af Boligjobordningen fra nytår, som bidrog til at bygge- og boliginvesteringer kom dårligt fra start i 2015, og den positive bevægelse i bygge- og anlægsinvesteringerne i andet kvartal skal derfor ses på baggrund af det sløje første kvartal, understreger cheføkonom Bo Sandberg fra Dansk Byggeri.

”De samlede investeringer i dansk økonomi er foreløbig vokset 1,2 procent i første halvår 2015. Det er især industriens maskininvesteringer, men også øvrigt byggeri og anlæg, der trækker væksten opad. Boligbyggeriet trækker dog fortsat nedad, men alene det, at de forgangne års kulsorte investeringsbillede nu er vendt til et mere broget et af slagsen, er faktisk positivt, siger Bo Sandberg.

Afdæmpet vækst

Totalt steg BNP med 0,2 procent i andet kvartal og det kalder økonom i LO Morten Aastrup for en afdæmpet økonomisk vækst.

”Tallene viser en afdæmpet økonomisk vækst i andet kvartal. Det kommer egentlig ikke bag på os efter en svag udvikling i de relevante nøgletal. Det faldende privatforbrug var med til at lægge en dæmper på væksten i andet kvartal, men det er vores vurdering, at pengene igen vil komme op af forbrugernes lommer allerede i næste kvartal, siger Morten Aastrup.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125