23948sdkhjf

Historisk radioforretning genopstår

Under 2. Verdenskrig var Stjerne Radio skalkeskjul for danske modstandsfolk. Lørdag genåbnede den lille radiobutik på Istedgade 31, og Rambøll har været med til at skabe en nøjagtig rekonstruktion af butiksfacaden fra 1943
Kan du se det for dig? Flammen og Citronen, to af de mest legendariske danske frihedskæmpere under 2. verdenskrig, krummer hemmelighedsfuldt sammen om illegale tryksager i et baglokale i den lille københavnske radiobutik. Sammen med resten af modstandsgruppen Holger Danske og sabotagegruppen BOPA lægger de frygtløse, idealistiske planer, der kan spænde ben for nazi-tyskernes fremmarch.

Sådan så den dristige hverdag ud under Danmarks besættelse 1940-45 på Istedgade 31, hvor flere af sabotageorganisationernes mest kendte aktioner blev planlagt. Rammerne bliver nu genskabt i en original og præcis gengivelse af butiksfacaden, der skal rumme et udstillingslokale, hvor skiftende udstillinger er udset til at formidle modstandsbevægelsens historie.

Som rådgivende ingeniør varetager Rambøll rekonstruktionen sammen med udstillingsarkitekt Teit Weylandt, KHR Arkitekter og 3D-grafiker Søren Buus.

Høj sikkerhed

”Udover de stærke følelser omkring den danske modstand er historien om Stjerne Radios genfødsel også interessant set med byggefaglige briller. Sikkerhedsniveauet i udstillingsbygningen skal være på højde med Nationalmuseets. Det kræver blandt andet, at vi monterer en sikringsrude på et ton, hvilket bliver en af de største af sin slags på dansk jord”, siger projektleder Søren Peter Kristensen.

Det tekniske hold bag genopførelsen har haft svære betingelser. Kun otte kornede fotografier af butikken og nogle upræcise gamle tegninger af butiksfacaden danner baggrund for rekonstruktionen. De er sat i en digital kontekst og ved hjælp af digitale værktøjer har man kunnet skabe en facade, som er nøjagtig lig den, der stod under 2. verdenskrig.

Både Holger Danske-veteraner og andre tidligere frihedskæmpere deltager i begivenheden.

Foreningen Projekt Stjerne Radio anført af formand Joakim Weylandt står bag genskabelsen. Formålet er at ære både de faldne i frihedskampen, de sidste veteraner og for fremtiden at styrke den historiske bevidsthed hos yngre generationer.

Projektet er blevet til i et samarbejde med Danske Veteraner, Frihedsmuseets Venner, 4. Maj-initiativet og Vesterbro Lokaludvalg. Projektet er realiseret ved hjælp af støtte fra A.P. Møller Fonden.

Stjerne Radio
Stjerne Radio blev flere gange udsat for hærværk og to gange sprængt, bl.a. af folk fra Schalburgkorpset.
Den lille bygning, kaldet basarbygningen, er opført som kiosk i 1887.
Efter krigen fortsatte familien Munck med Stjerne Radio.
I halvtredserne ophørte man med at sælge grammofoner og radioer.
Forretningen solgte udelukkende grammofonplader til ophøret i 1966.
Herefter blev der etableret kiosk i butikken.
Den lille bygning blev nedrevet i 1995-1996. Muren samme sted blev opført i 2001.
Foreningen ”Projekt Stjerne Radio” vil med udgangspunkt i nye udstillingsmuligheder i Istedgade 31 formidle historien om Stjerne Radio samt begivenheder i kvarteret under besættelsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157