23948sdkhjf

Et byggeri der tænder lysforskerne

På DTU i Lyngby bliver der lige nu bygget laboratorier og faciliteter til lysforskning i verdensklasse
DTU Fotonik er et af verdens fremmeste forskningsinstitutter inden for lysets anvendelsesmuligheder, og nu udvider instituttet med et ”room for excellence”, som bygherren kalder det.

Forskningsfeltet udvider og har behov for en bygning med to helt forskellige miljøer. De nye laboratorier kræver mørke, støvfrihed og ingen vibrationer.

Kontorer og fællesfaciliteter skal derimod gøre det let at byde indenfor til forskere, studerende og samarbejdspartnere.

Den nye Bygning 340 er en treetagers bygning mellem Asmussens Allé og Ørsteds Plads. Bygningen ligger i tæt forbindelse til DTU Fotoniks eksisterende bygninger.

I lighed med de fleste nybyggerier på DTU er bygningen forsynet med ovenlys og store vinduespartier, som sikrer rigeligt dagslys.

Laboratorier i kælderplan

Men som Licitationen - Byggeriets besøg på byggepladsen viste, har DTU Fotonik også andre behov, idet en stor del af forskningen i lys kræver fuldstændig mørke.

Derfor er størstedelen af de laboratorier, som man nu kan fornemme konturerne af, placeret i kælderplan under et grønt område mellem den nye bygning og instituttets eksisterende bygning 343.

Lystunneler kombineret med LED-belysning sikrer dog, at fællesarealer mellem laboratorierne er velbelyste.

”Luftfugtighed og temperatur skal styres indenfor ganske ganske få grader. Og i forskningsområdet skal der være helt vibrationsfrit. Lysvidenskab betyder, at de optiske instrumenterne skal kunne stå helt stille, og det skal vi i byggefasen sørge for”, siger pladschef Niels Breum til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Store installationer

Han tilføjer, at forskningsarealerne desuden skal være helt sterile, da også støv og snavs kan forstyrre instrumenterne.

”Produktionsmæssigt har jeg prøvet denne type byggerier før, men installationsmæssigt ligger det i verdensklasse, nok i Top 2 over det mest krævende, jeg har været med til. Installationerne er meget store og voldsomme og alene installationerne, blandt andet af optiske fibre, tager næsten 30 procent af hele entreprisesummen. Det er ikke normalt”, siger Niels Breum.

Han tilføjer, at bygherren stiller krav til både ingeniørerne, designerne og de udførende.

”Vigtigheden af bygningen smitter af på alle og vi løser opgaverne,” siger han

Transparent miljø

Over jorden er de mindre lysfølsomme laboratorier placeret i sammenhæng med kontorer, møderum samt undervisnings- og studiefaciliteter. De forskellige funktioner fungerer side om side i et transparent miljø med caféområde som samlingspunkt.

Facaden præges af et vinduesbånd, som åbner bygningen mod omgivelserne og i de mørke timer vil se ud som et bånd af lys, ”Line of Light”, der bliver DTU Fotoniks nye centrale hovedstrøg.

Den giver alle en genvej mellem Asmussens Allé og Ørsteds Plads og bliver et levende udstillingsvindue for lysforskningen.

Line of Light fortsætter som en glasgang i dobbelt højde, hvorfra man blandt andet kan følge fremstillingen af optiske fibre i et af instituttets træktårne.

Lysforskning i verdensklasse
Bygning 340:
Areal: 3.700 kvm
Budget: 120 mio. kr.
Byggeperiode: 2014-2016
Arkitekt: Rørbæk og Møller Arkitekter
Ingeniør: Alectia A/S
Hovedentreprenør: B. Nygaard Sørensen

Om instituttet:
DTU Fotoniks primære opgave er forskning, undervisning og innovation inden for områder som kommunikationsteknologi, biomedicinsk diagnostik og behandling samt energibesparende lyskilder. Instituttet beskæftiger ca. 200 danske og udenlandske medarbejdere og ph.d.-studerende og er i stadig vækst. Det er instituttets klare mål, at al forskning er i verdensklasse, og der er et omfattende net af samarbejdsrelationer til danske og internationale organisationer og virksomheder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127