23948sdkhjf

Optimismen i byggeriet spirer kun langsomt

Hovedparten af virksomhederne i byggebranchen melder om uændret omsætning
Det er ganske forsigtig optimisme, der præger byggeriet.

Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for bygge og anlæg, der er baseret på spørgeskemaundersøgelse blandt en række virksomheder i branchen, er en anelse bedre end tidligere på året - men fortsat uden at være prangende.

En fjerdedel af virksomhederne melder således om både utilstrækkelig ordrebeholdning og faldende omsætning. Størsteparten af virksomhederne melder om uændret omsætning.

”Når byggeriets konjunkturbedømmelse - trods vækst i branchens omsætning og beskæftigelse i 2015 - ikke er bedre end tilfældet, skyldes det et todelt byggearbejdsmarked. De store virksomheder har det godt og er involveret i de store anlægsopgaver som for eksempel metro- og hospitalsbyggerier, mens de små virksomheder har det sværere med ordrebeholdningen”, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

Udsigt til forbedring

Organisationen ser dog frem til en forsigtig bedring i branchens konjunkturvurdering, når den genindførte Boligjobordning i løbet af efteråret formentlig vil afspejle sig i en bedre bedømmelse af ordrebeholdningen hos de små og mellemstore byggevirksomheder.

På positivsiden kan noteres, at murermestrene har positive forventninger til, hvad de kan få for arbejdet i den nærmeste tid.

Mangel på arbejdskraft

Anlægsentreprenørerne er den gruppe i hele bygge og anlæg, som har den bedste ordresituation med otte måneders arbejde i ordrebøger mod 4,8 måneder generelt for hele branchen.

Anlægsentreprenørerne begynder også at melde om mangel på arbejdskraft. Hele 39 procent af anlægsentreprenørerne svarer, at de oplever mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsende faktor.

”Selvom der ikke er generelle flaskehalse blandt de timelønnede inden for byggeriet, er der grund til en vis opmærksomhed på arbejdskraftmanglen på anlægsentreprenørområdet. Der er specialfunktioner på ingeniørområdet samt inden for projekt- og byggepladsledelse, hvor vi ser begyndende mangelsituationer”, siger Bo Sandberg.

FAKTA
Alle delbrancher i bygge og anlæg forventer positiv udvikling i beskæftigelsen og omsætningen de kommende tre måneder. Derimod er det kun byggeentreprenører og murermestre, der forventer markant bedre tilbudspriser ved licitation, viser Danmarks Statistiks konjunkturbarometer. VVS- og blikkenslagerforretningerne har de mest negative forventningerne til tilbudspriserne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156