23948sdkhjf

Havet er den nye byggeplads

Arkitekter tegner maritimt, og ingeniører søsætter nye flydende byer og habitater for fremtidens klimaflygtninge
Ifølge FN vil antallet af såkaldte klimaflygtninge i 2050 være oppe på mere end 250 mio. mennesker. Øriget Maldiverne i Det Indiske Ocean er med sine 1.200 øer så lavtliggende, at de i fremtiden risikerer at forsvinde i havet som et andet Atlantis, når vandstanden stiger.

Men i stedet for at flygte til højere liggende egne gør arkitekter og ingeniører det muligt at blive ved havet, nu i fleksible, robuste og sødygtige ”skibsbygninger” og i hele byer, designet til at drive afsted med de store havstrømme.

En beboelig åkande

Hvis klimaforandringerne fortsætter med at gøre landområder ubeboelige, står for eksempel den belgiske arkitekt Vincent Callebaut klar med flydende arke, der i princippet vil få plads til 50.000 beboere.

Og det lyder jo utroligt. Men ifølge arkitekten kan det lade sig gøre, hvis man lader sig inspirere af naturen.

Callebaut er med sit ambitiøse projekt, Lilypad, blandt andet inspireret af Amazonas enorme åkande, Victoria regia, der, ifølge Illustreret Videnskab, bliver op mod 2,5 meter i diameter og kan bære hele 45 kilo.

Tegnestuen har så leget med at forstørre åkande-designet 250 gange - og vupti, har man - i hvert fald omkring år 2050 - et flydende bysamfund, der naturligvis er selvforsynende med vedvarende energi, komplet med solceller på alle overflader samt vindmøller og bølgekraftanlæg.

En del af indbyggerne skal bo under vandet, og midt på øen opsamles regnvand i en stor lagune med ferskvand.

Allerede afprøvet

At drive det velafprøvede husbåds-princip ud i vilde ekstremer er ikke helt nyt.

Allerede i dag sejler højteknologiske beboelses- og forskningsfartøjer rundt, blandt andet det 58 meter høje SeaOrbiter, tegnet af den oceanbegejstrede arkitekt Jacques Rougerie.

Han mener, at oceanerne er en central nøgle til fremtidens civilisationer. Derfor rummer SeaOrbiter, som han fik idéen til, blandt andet store hold af havbiologer - samt træningsfaciliteter for europæiske og amerikanske astronauter.

Også den flydende by Blueseed Terraces, forankret i internationalt farvand i Stillehavet, og hollandske The Citadel er eksempler på store beboelser, der permanent er til søs.

Det hollandske projekt er bygget på flydende fundamenter af en patenteret skumbeton og modulopbyggede, så citadellet kan udvides.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125