23948sdkhjf

KRONIK: Renovering er det nye sort

Renoveringer er ikke længere en faglig underdog. Respekten er vokset, og det giver nye muligheder
I medierne er det ofte de store monumentale nybyggerier og karismatiske arkitekter, der regerer. Men i virkelighedens verden og i de fleste danskeres liv er det renoveringer, der fylder.

Det er ens børns skole, der skal udvides med nye klasselokaler. Det er ens etageejendom, der skal skybrudssikres, efter alle kælderrum har været oversvømmet med kloakvand. Det er kontorbygninger, hvor man arbejder, der skal have en ny energioptimeret facade.

Heldigvis ser det ud til, at bevidstheden og respekten for renovering og restaurering bliver større.
På Arkitektskolen i København er den mest populære retning lige nu renovering og restaurering. De arkitektstuderende vil vide noget om bygningskulturarven, og lære om gamle byggeteknikker, og hvordan de på bedste måde og med respekt renoverer, og bygger til på eksisterende byggeri.

Tænder fagligt


Vi mærker det også gennem vores rekruttering. Både arkitekter, ingeniører og konstruktører henvender sig til os, fordi de vil arbejde med renovering og restaurering, fordi det tænder dem rent fagligt.

For os, der igennem årene har specialiseret os i renovering, restaurering og udvikling af eksisterende byggeri, er det rigtig godt, at det nu får en større opmærksomhed.

Ud over bedre rekruttering, så skaber det større forståelse for, hvorfor det er bedre at hyre et rådgiverfirma med indsigt på dette område, end at hyre det først-googlede håndværksfirma. I forhold til nybyggeri er der en række omstændigheder ved en renovering, der stiller særlige krav til rådgiverne inden for renovering - både ingeniører, arkitekter og konstruktører.

Vi skal vide noget om byggestil før og nu, valg af materialer og de forskellige installationsmetoder gennem tiden.
Og vi skal være omstillingsparate. Lige meget hvor stor ens erfaring er, kommer der altid komme nye opdagelser og udfordringer undervejs i byggeproces. En dampspærrre, der mangler bag skunken – bly i malingen i et kælderrum – en faldstamme, der lækker inde bag væggen. Alle de ting skal man hurtig få styr på og helst inden for samme budget og til aftalte tid.

Bevare og udvikle

Ud over at rette op på skader, skal vi også tænke nyt. Renovering er ikke bare at reparere et hus og skifte gamle materialer ud med nye. Vi rådgiver bygherren, så han eller hun får den rette udvikling på bygningen - både teknisk i forhold til energi og bygningsreglement, og med hensyn til udseende, indretning og arkitektur.

Hvis en ejendomsejer ønsker at ændre sine tomme erhvervslokaler til lejligheder, skal vi udfærdige en plan, der både sikrer mulighed for at leve det moderne liv, og sørge for, at bygningens oprindelige historie og arkitektur ikke forsvinder.

Det kræver indsigt, intuition og selvfølgelig forståelse for bygherres behov. Den kan vi levere – og behovet er stigende. Renoveringer er ikke længere en faglig underdog. Respekten er vokset, og det betyder mere kvalitet ind i de eksisterende ejendomme til gavn for både bygninger og mennesker.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143