23948sdkhjf

Gråkjær øger på alle områder

Totalentreprenøren øger indtjeningen og omsætning, men er alligevel ikke helt tilfreds
På trods af fremgang i både omsætning og på bundlinjen har tilfredsheden ikke indfundet sig helt i hovedsædet i Holstebro hos totalentreprenøren Gråkjær A/S.

Gråkjær, der opererer inden for landbrugsbyggeri samt industri- og erhvervsbyggeri, øger i regnskabsåret 2014/2015 sin omsætning med 36 procent til 716,9 mio. kroner, mens resultat før skat er steget fra 10 mio. kroner til 15,2 mio. kroner.

Men alligevel drister Gråkjærs adm. direktør, Jan Larsen, sig til at være en anelse utilfreds med årets økonomiske resultat.

”Vi kunne godt have gjort det bedre på udførelsen af projekterne, hvor vi burde have udnyttet medarbejderne mere optimalt i forhold til rækkefølgen af byggerier, som er kommet ind. Her kunne kapacitetsudnyttelsen have været bedre”, siger Jan Larsen.

Stærk pipeline

Gråkjær-koncernen, som med virkning fra 1. maj 2014 fusionerede datterselskaberne Gråkjær Staldbyg A/S, Gråkjær Industribyggeri A/S, og Selskabet af 1. januar 2013 A/S, til et selskab under Gråkjær A/S-navnet, har primært gjort sig inden for landbrugsbyggeriet.

Men ikke mindst krisen i landbruget og den generelle økonomisk krise har ført fokus hen imod industri- og erhvervsbyggeri, så dette segment i dag udgør godt halvdelen af aktiviteterne. I øjeblikket opfører Gråkjær blandt andet drift- og vedligeholdelsesopgaver til den kommende letbane i Aarhus.

”Vi har i øjeblikket en stærk pipeline i forhold til industri- og erhvervsbyggeri og har i de senere år dygtiggjort os inden for både skole-, idræts- og kontorbyggerier, påpeger Jan Larsen.

Succes i udlandet

Det øgede fokus på industri-og erhvervsbyggeri medfører til dels også, at en eventuel yderligere nedgang i landbrugsbyggeriet i Danmark har en begrænset påvirkning på Gråkjærs samlede aktivitetsniveau. Men Gråkjær har i de senere år også øget sine landbrugsaktiviteter i udlandet betragteligt, hvilket betyder, at landbrugsbyggeriet i Danmark kun udgør godt 20 procent af den samlede omsætning.

Der er særligt i Norge og Sverige, at Gråkjær henter sin omsætning på landbrugsbyggeri. Men koncernen har også øget sine aktiviteter i Rumænien, Litauen og Slovakiet betragtelig i de senere år, hvor Gråkjær opfører landbrugsbygninger for danske landmænd. Lokale kunder bygger Gråkjær dog ikke for.

”Det er en helt bevidst strategisk beslutning. De danske landmænd kender måden at bygge i totalentrepriser. Det gør de lokale ikke, og vi skal ikke ind og bygge i fagentrepriser, understreger Jan Larsen, der forventer, at Gråkjær-koncernen øger både omsætning og indtjening i det indeværende regnskabsår.

Læs også: Gråkjær kigger mod fiskeriet

Gråkjær A/S
Millioner kroner
2013/2014 2014/2015
Omsætning 527,099 716,858
Bruttoresultat 70,264 72,837
Driftsresultat 15,036 18,5
Resultat før skat 10,025 15,172
Årets resultat 6,853 11,38
Egenkapital 39,954 46,134
Antal ansatte 104 103

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109