23948sdkhjf

Kommunerne får færre penge til anlægsinvesteringer

Regeringens forhandlinger med Kommunernes Landsforening giver næsten en mia. kroner mindre til anlægsinvesteringer i 2016
Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er efter et par dages forhandlinger blevet enige om kommunernes økonomiske rammer for 2016.

Resultatet betyder, at regeringen gennemfører sit forslag om, at kommunerne fremover skal effektivisere for én procent om året svarende til omkring 2,4 mia. kroner næste år. Af den grund er forhandlingerne også blevet omtalt som ’spareforhandlinger’.

Kommunernes investeringer i anlæg vil i 2016 udgøre 16,6 mia. kroner og er dermed en lille mia. mindre end i 2015, hvor det blev aftalt, at kommunernes anlægsinvesteringer måtte udgøre 17,5 mia. kroner. Der sker dermed en reduktion af anlægsudgifterne efter en periode, hvor kommunerne har fremrykket anlægsprojekter og opretholdt et højt anlægsniveau under den økonomiske krise

”Vi er nødt til hele tiden at sikre, at skatteydernes penge anvendes, hvor de gør størst gavn for borgerne. Det er væsentligt, at hele den offentlige sektor bidrager til at frigøre midler, som kan anvendes til prioriterede indsatser. For eksempel sundhed, ældre og tryghed. Omprioritering har været et gældende princip i staten i mange år. Nu udbredes princippet til kommunerne”, udtaler finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Mindre end nabolande

Ifølge direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, vil aftalen betyde, at de offentlige veje og bygninger vil tabe værdi.

”Hvis man sammenligner med, hvad det offentlige investerer i deres bygninger og infrastruktur i vores nabolande, så ligger vi langt under dem. Vi har i Danmark ikke prioriteret at vedligeholde vores veje og bygninger og dermed mister det værdi”, siger han.

Regeringen og KL vil i september 2015 drøfte en række temaer, blandt andet samarbejdet om effektivisering og digitalisering samt konkrete forslag til regelforenklinger, der giver kommunerne forbedrede styrings- og prioriteringsmuligheder. Udover en liberalisering af planloven kan der også ses på en forenkling af beskæftigelseslovgivningen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11