23948sdkhjf

Bygningskroppe får nyt liv

Dele af Bispebjerg Hospital vil leve videre som bygningsdele i andre bygninger
Når Bispebjerg Hospitals bygninger nærmest Tuborgvej i disse dage må lade livet, lever dele af dem videre i nye bygninger. Prisen på nedrivning af de fem bygninger er blevet markant lavere på grund af genbrug – og så er det godt for miljøet.

Da nedrivningen af bygningerne 13, 14, 47, 48 og 49 på Bispebjerg Hospital blev budt ud, så nedbrydningsfirmaet P. Olesen & Sønner ikke bare nogle gamle bygninger, der skulle fjernes. De så en mulighed for genbrug.

”Vi fik i licitationen en pris, som var under, hvad vi havde forventet, og hver en sparet krone kan jo bruges til at gøre det nye hospital og psykiatri bedre. At vi samtidig skåner miljøet ved at genbruge ressourcerne, er en yderligere bonus,” siger projektleder Urd Nørgård-Nielsen fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Værdifulde mursten

For entrepriseleder Peter Olesen fra P. Olesen & Sønner var det helt naturligt at overveje genbrug, da han besigtigede bygningerne, der skulle rives ned:

”Bygning 14 er jo klassisk pavillonbygning, som fra starten er blevet samlet af otte stykker. Jeg ved af erfaring, at den slags bygninger sagtens kan bruges igen. Så jeg fandt en køber, der gerne ville overtage den,” fortæller han og tilføjer, at også murstenene i de øvrige bygninger er penge værd:

”De gamle mursten kan vi sælge det dobbelte af, hvad nye mursten koster. De gamle sten er mere værdifulde, fordi de passer bedre til eksisterende bygninger og derfor kan bruges til udbygninger og lignende.”

Bygningerne 13, 47, 48 og 49 bliver væltet relativt forsigtigt. Den store bygning 13 bliver den sidste, og den rives ned omkring 1. oktober. Herefter bliver murstenen sorteret og sendt til et firma i Hedehusene, der er specialiseret i at rense mursten til genbrug.

”Vi forsøger altid at genbruge mest muligt fra de bygninger, vi river ned. Vi har også genbrugsbutikker med forskellige dele fra bygninger. Desuden kan gammelt træ blive til spånplader, og jern kan smeltes om. På den måde får det hele et nyt liv, ” siger Peter Olesen.

Reservedele til hospitalet

Inden bygningerne blev overdraget til nedrivning var de allerede blevet finkæmmet for dele, som hospitalet selv kan genbruge. Alt fra sæbedispensere til dørlåse er skruet ned og gemt væk som reservedele til det bestående Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Når bygningerne i slutningen af året er væk, vil terrænet blive genoprettet. Arealet må gerne bruges, men det bliver den rå jord, der ligger tilbage, da det ikke kan betale sig at så græs, inden anlæggelsen af Akuthuset går i gang i 2018.

Nedrivningen
For at gøre plads til Akuthuset på Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg skal bygningerne 13, 14, 47, 48 og 49 tæt på Tuborg vej rives ned.
Bygning 14 er en pavillonbygning, som kan genbruges andetsteds, og murstenen fra de øvrige bygninger renses og sælges.
Nedrivningen er en del af projektet Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, der varer indtil 2025 og omfatter både nybyggeri, nedrivning og renovering af eksisterende bygninger.
Projektet er finansieret med 2,95 mia. kr. af regeringens Kvalitetsfond og med 1,03 mia. kr. af Region Hovedstaden.
Region Hovedstaden investerer de kommende år 15 mia. kr. i syv nye hospitalsbyggerier, heraf kommer 8 mia. kr. fra Statens Kvalitetsfond. Byggerierne skaber tidssvarende og funktionelle rammer for den bedste behandling med patienten i centrum.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112