23948sdkhjf

DAGENS LEDER: En vigtig dom

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Man kan mene meget om fagforeninger, konflikter der kan sætte hele eller dele af samfundet i stå, og organisering af arbejdskraft.

Men gårsdagens dom, hvor det irske flyselskab Ryanair ikke fik medhold i, at man som irsk flyselskab kan gøre, hvad man vil i andre lande, er faktisk en principielt vigtig dom - især også for byggeriet.

For her kan den få betydning for den måde, hvorpå udenlandske virksomheder agerer i Danmark. Udenlandske virksomheder inden for byggeriet ville, såfremt Ryanair havde vundet, på samme måde kunne fraskrive sig ethvert ansvar for handlinger i Danmark, bare man er registreret på den rigtige måde i udlandet.

Når udenlandske byggefirmaer, vikarbureauer eller andre kommer til Danmark, kunne man faktisk risikere, at eksempelvis polske, græske og andre landes virksomheder kunne påberåbe sig retten til at arbejde i Danmark under deres eget lands arbejdstidsregler, overenskomster, samt andre arbejdsforhold. Dertil ville de kunne påberåbe sig, at der ikke måtte reageres på det fra de danske arbejdsmarkedsparters side.

Den danske model indebærer netop retten hertil, og det kan man være enig eller uenig i, men det er sådan at systemet er indrettet. Der er vist ikke mange danske byggefirmaer, der bryder sig om den direkte konkurrence fra lavtlønslande, når konkurrencen foregår på dansk jord. De fleste vil gerne have orden i tingene, så arbejdstider, pensioner, løn og andre ting er sat i system. Regler og overenskomster brydes jævnligt, men hertil har vi et system, der griber ind og får tingene rettet op.

Det må Ryanair formentligt også sande i det lange løb.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109