23948sdkhjf

Ny by i Nordsjælland er snart flyvefærdig

600.000 kroner er netop bevilget til en kultur- og idrætsplan for den i forvejen meget ambitiøse nye by Vinge ved Frederikssund. Byggeriets af S-togsstationen, der binder byen sammen, begynder i disse dage
Vinge i Frederikssund Kommune kommer snart på vingerne.

Eksperimental-bydelen, der frem mod 2033 skal vokse frem, bliver arealmæssigt større end Ørestad i København og er med sine grønne idéer i familie med det nye bykvarter i Københavns Nordhavn.

Vinge skal - ifølge de projekterende arkitekter fra Henning Larsens tegnestue, Effekt og landskabsarkitekt Marianne Levinsen - være en by, hvor man kan mærke landskabet. Derfor skaber helhedsplanen en tæt by med mange forskellige by- og landskabsrum.

Centrum i byen bliver den fremtidige Vinge Station, der ligger midt i både by og natur.

”Det skal være et levende byrum, der er helt integreret i landskabet. Samlingspunktet er blandt andet Det Grønne Hjerte - en attraktiv og levende byfælled. Det grønne byrum binder Vinge sammen og integrerer landskab, byliv og infrastruktur”, lyder det blandt andet på henninglarsen.com.

Særligt udviklet plan

Lokale og Anlægsfonden, der udvikler og støtter byggeri inden for idræt, kultur og fritid, udvikler nu i samarbejde med Frederikssund Kommune en plan for den nye by.

Planen skal sikre de fysiske betingelser for, at Vinge bliver en by, der appellerer til indbyggernes fritidsliv.

”Det er en sjælden gave at få lov til at skabe en helhedsorienteret udvikling af en helt ny by. Alt for ofte glemmer planlæggerne at inddrage vores behov for idræt, kultur og friluftsliv, når nye bydele udvikles. Fokus bliver alt for ofte snævret ind til boliger, daginstitutioner og erhverv. Her kan vi vise, hvordan en hel by kan opføres og imødekomme alle indbyggernes behov”, siger Ola Mattsson, udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden

Fonden vil udvikle planen sammen med Frederikssund Kommune og med brug af ekstern ekspertise. I processen vil både forvaltningen, lokale grupper, foreninger, råd og politikere bliver inddraget.

Konkrete forslag

Kultur- og idrætsplanen skal fungere som et styringsredskab i byudviklingen. Den skal udpege områder i Vinge, hvor der skal anlægges faciliteter til idræt og kultur. Planen skal indeholde et katalog med konkrete forslag til projekter, der kan støtte byudviklingen af Vinge i takt med den nye by bliver etableret.

”Vi får en unik mulighed for at skabe en sammenhængende levende by, både for den aktive selvorganiserede borger, men ikke mindst får vi muligheden for at skabe rammerne for et kommende rigt og varieret foreningsliv”, siger borgmester i Frederikssund John S. Andersen (V).

Han tilføjer, at strategien skal hjælpe med at binde den nye by sammen og skal spille sammen med, at man netop i disse dage også går i gang med at etablere S-togsstationen.

Lokale og Anlægsfonden har tidligere været med i udvikling af nye bydele som for eksempel Nordhavn i København og Kildebjerg-Ry i Skanderborg Kommune. Fonden har bevilget 100.000 kr. til udarbejdelsen af kultur- og idrætsplanen, mens Frederikssund Kommune bidrager med 400.000 kroner.

Større end Ørestad
Vinge er med sine 370 hektar Danmarks største byudviklingsområde. Til sammenligning er Ørestad i København 310 hektar. Vinge bliver byudviklet over de næste 20-30 år, og skal være en bæredygtig by.
Når Vinge er fuldt udbygget får byen 20.000 indbyggere og anslået 4000 arbejdspladser. Vinge får sin egen S-togsstation på S-togslinje C og H.


b]Vinge - ny by klar om 18 år[/b]
Beliggenhed: Frederikssund Kommune
Bygherre: Frederikssund Kommune
Bruttoareal: 3.500.000 kvm
Byggeår: 2013 - 2033
Opgaveform: Vinder af international konkurrence
Arkitekter: Henning Larsen Architects og Effekt
Landskab: Marianne Levinsen
Rådgivende ingeniører: Moe & Brødsgaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125