23948sdkhjf

Byggeriet kan ikke mærke opsvinget

Byggevirksomhederne er fortsat pessimistiske for den nærmeste fremtid
Forleden ikke bare afblæste regeringen krisen, men skød et opsving i gang. Det er imidlertid ikke et opsving, store dele af byggebranchen kan mærke.

Danmarks Statistiks konjunkturbarometer for bygge og anlæg, baseret på tilbagemeldinger fra virksomheder i branchen, giver et billede af en branche, der fortsat er præget af pessimisme. Forventningerne til beskæftigelsen er på det laveste niveau i et år, og den såkaldt sammensatte konjunkturindikator, der også indregner ordrebeholdning, har ikke været dårligere siden midten af 2013 og er opgjort til minus 17.

”Man skal huske på, at der er mange store bygge- og anlægsprojekter, som nybyggeri af hospitaler og universitetsbyggeri samt anlæg af metro, jernbaner og motorveje, hvilket er godt for de store virksomheder, men hos mange af de mindre virksomheder i yderområderne er situationen en helt anden. Her mangler der ordrer, og det afspejles også af, at det er anlægsentreprenører og byggeentreprenører, der er de eneste branchegrupper med ordrebeholdning over gennemsnittet”, siger Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri.

Pessimistiske tømrere

I forhold til de seneste måneder oplever murer- og malermestre mere optimisme, både hvad angår beskæftigelsen og omsætning de kommende tre måneder. Derimod er tømrermestrene decideret pessimistiske med hensyn til beskæftigelse, omsætning og tilbudspriser.

”Det er en bemærkelsesværdig og stor forskel. Murer- og malerfagene udfører jo størstedelen af deres arbejde udendørs, så det skulle jo også gerne gå frem på denne tid af året, men tømrernes forventninger er bekymrende negative. Den mest sandsynlige forklaring er, at de er hårdt ramt af tilbagegangen på renoveringsmarkedet som følge af ophøret af Boligjobordningen og reduktionen i renoveringsaktiviteterne i den almene boligsektor”, siger Finn Bo Frandsen.

Han forventer i øvrigt, at branchen får en forholdsvis jævn beskæftigelse året igennem. Det baserer han på, at beskæftigelsen i begyndelsen af året har været på et noget højere niveau end normalt for årstiden på grund af en usædvanligt mild vinter.

Mangel på arbejdskraft

Et stigende antal virksomheder i bygge og anlæg melder om mangel på arbejdskraft. Virksomheder, der repræsenterer 11 procent af beskæftigelsen i hele branchen, melder om mangel på arbejdskraft som en produktionsbegrænsning. Det tilsvarende tal for et år siden var to procent.

Det er dog forsat manglende efterspørgsel, der er det største produktionsbegrænsende problem i branchen. Syv procent oplever, at finansielle begrænsninger går ud over produktionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125