23948sdkhjf

Facade af træstammer hylder Københavns nye klima-ambitioner

Årets vinder af Nykredits Arkitekturpris, Gottlieb Paludan Architects, har gennem årene stået for flere markante facader i det danske industrilandskab
Onsdag overrakte Nykredit sin Arkitekturpris, der i år bestod af tre priser.

Som noget nyt blev der uddelt en pris for bæredygtighed på 250.000 kr. ud over hovedprisen på 500.000 kr. og en motivationspris på 250.000 kr.

Hovedprisen gik til Jesper Gottlieb og Kristian Hagemann, Gottlieb Paludan Architects (GPA), der har givet forsyningsbygninger og tekniske anlæg kraftfuld identitet på anonyme steder.

Første værk i 60 år

Et af tegnestuens nyere projekter er Marbjerg vandværk ved Roskilde, udført i røde mursten og i den særlige såkaldte reces-stil, der giver dybde og struktur til murstensfacaden. Recesmurværket fremkommer ved, at hvert skifte i murværket er trukket henholdsvis 30 mm frem og 30 mm tilbage.

Vandværket ved Marbjerg blev i marts og er Hofors første nye regionale vandværk i 60 år.

Værket skal servicere omkring 120.000 borgere i otte kommuner i hovedstadsområdet. Vandværket bliver et af Danmarks største og kan levere 4,8 mio. kubikmeter vand årligt.

Det udstyres med den nyeste teknik inden for fødevaresikkerhed og miljø og kommer til at danne forbillede for fremtidens vandværker, ifølge Hofor, som er bygherre. Krüger er totalrådgiver og GPA er arkitektrådgiver.

Beklædt med træstammer

Også det nye biomassefyrede kraftværk på Amager, BIO4, skal designes af GPA. Igen er Hofor bygherre, og værket skal stå færdigt i 2020.

Facaden skal formidle visionen om bæredygtig energi og Københavns ambition om at være CO2-neutral i 2025.

Facaden bliver beklædt med træstammer, som både på afstand og nært hold skaber overraskende æstetiske og rumlige oplevelser. Facaden vil blandt andet skabe et spil af lys og skygge mellem stammerne og den bagvedliggende klimaskærm.

Dannet skole

Den nye Bæredygtighedspris gik til Tegnestuen Vandkunsten hvis værker gennem årtier har dannet skole for en hel generation og på overbevisende måde vist, hvordan man får det bedste ud af de færreste ressourcer.

Endelig gik Motivationsprisen til arkitekterne Dan Cornelius og Nanna Vöge, Tegnestuen Cornelius+Vöge for deres evne til at forny dagligdagens arkitektur i deres tilgang til blandt andet familieboligen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157