23948sdkhjf

Ikke tilfældigt men uheldigt

Skybrud ændrer ikke grundvandsstanden. Grundvandsbruddet er uheld, mener ekspert fra Geo
Det er aldrig til at vide, hvad der er under overfladen. Ligesom det heller ikke er til at vide, hvad tiden bringer.

Det er ikke unormalt at bygge en grube i den dybde og under grundvandsspejlet, fortæller afdelingschef Jesper Furdal fra rådgivervirksomheden Geo, der siden efteråret har lavet en detaljeret undersøgelse af grundvandsforhold og sat en model op for, hvad skal der til for at få vandspejlet ned på byggegrunden på Østerbro.

”Skybrud ændrer ikke grundvandsstanden,” fortæller Jesper Furdal.

Jesper Furdal oplyser, at Geo og Jord Teknik, der lavede de geotekniske undersøgelser for arkitekterne i forbindelse projekteringen har målt det samme niveau. Derimod har han flere bud på, hvad der kan være sket i forbindelse med grundvandsbruddet på byggegruben.

Bund blev for tynd

”Jeg er bange for, at vandet er et udtryk for, at man har fjernet noget af materiale, som holdte gruben tæt i forbindelse med man har renset bunden op,” fortæller Jesper Furdal og henviser til, at lerlaget er med til at holde vandtrykket nede fra undergrunden nede og kan være blevet så tyndt, at der så er kommet revner eller brud.

”Hvis det har været et grænsetilfælde, hvor man arbejder tæt på grundvandet, men netop er ok, og samtidig fjernes lidt for meget fra mudder fra bunden, så åbnes der op til grundvandet. Man kan have fjernet mere end blot det skidt, som skybruddets vand bragte ned i hullet.”

Grænsetilfælde

Derimod kan der være tale om, at bygherre og rådgiver i projekteringen har arbejdet med en lille margin til, hvad der kan lade sig gøre.

”Basalt set skulle man i den første undersøgelse have været dybere for at have fuldstændigt styr på geologien. Man skulle have været mere omhyggelig med udførslen af vurderingen af grundvandsforholdene. Det ville have krævet flere pejlinger og pumpeforsøg,” siger Jesper Furdal.

Jord Teknik gode nok

I Jesper Furdals øjne har Jord Teknik gjort det godt nok, da de rådførte arkitekterne i forbindelse med projekteringen af hallen.

Data fra to borehuller kan være meget forskellige, hvis der som på Østerbro er tale om kompleks og rodet geologi, fordi det istidsaflejringer. Derfor kan man godt have to gode prøver med flere meters afstand uden at vide, hvad der sker imellem prøverne.

Desuden nævner han, at det kan ske, at bygherre ændrer på forhold under projekteringen og samtidig glemmer at konsultere geoteknikere omkring det.

Læs mere om projektet: " Vand forsinker skolebyggeri i København ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14