23948sdkhjf

Behold dog nøgletalssystemet

Nøgletalssystemet har store effekter både indadtil og udadtil i byggevirksomhederne, mener salgschef i entreprenørvirksomhed, som advarer mod regeringens planer om at afskaffe lovkravet om nøgletalssystemet
Jeg mener, regeringens forslag om at afskaffe lovkrav om nøgletal i alment og statsligt byggeri er ualmindeligt dårligt.

Der er gennem 12 år blevet opbygget en nøgletalsordning, som giver stor værdi for bygherrer, rådgivere og entreprenører. Særligt værdifuld er ordningen for bygherrerne, der har fået et brugbart og enkelt redskab til at vurdere kompetencerne hos de entreprenører og rådgivere, der byder på deres opgaver.

Som salgschef hos Anker Hansen & Co. A/S har jeg gode erfaringer med at anvende nøgletalsordningen i vores egen organisation. For det første har nøgletallene en enorm markedsføringseffekt for vores virksomhed, idet vi kan fremvise en evaluering, der er foretaget af en uafhængig instans – det er noget, kunderne vægter højt. Vi bruger i høj grad nøgletallene og vores Bygge Rating til at promovere virksomheden. Troværdig kommunikation er nøglen til succes for en entreprenør. Vi skal holde, hvad vi lover. Og det gælder naturligvis om at få troværdigheden implementeret i virksomhed, organisation og medarbejdere.

For det andet har nøgletallene en stor effekt indadtil i virksomheden, idet de giver mulighed for direkte og målbart at motivere medarbejderne til at levere gode resultater. Indrømmet, Anker Hansen & Co. A/S har i dag en Bygge Rating ”på det jævne”, men vi har sagt til vores medarbejdere, at vores mål er, at komme op på en ren ”AAAA” i Bygge Rating. Det er virkelig noget, som fungerer i forhold til at sætte mål for virksomheden. Nøgletallene medvirker altså til, at vores virksomhed bliver bedre, også selv om det nogle gange sker ved, at vi får et rap over fingrene. Så er det jo fordi, vi ikke har ydet vores bedste.

Vil regeringen nu bare smide denne værdifulde ordning væk? Hvad forestiller man sig i stedet? Skal vi tilbage til at konkurrere primært på laveste pris?

Regeringens forslag sender et signal om, at kvaliteten i byggeriet er underordnet – bare det er billigt!

Har vi ikke lært, at det ikke forholder sig sådan? Og har vi ikke lært, at det er fornuftigt at føre en vis kontrol med byggesektoren, som desværre rummer lykkeriddere, sjusk og sågar omgåelse af konkurrencereglerne. Det er trist at se, at regeringen bryder med de gode principper om gennemsigtighed i markedet og kvalitet i byggeriet, blot fordi der skal være valg.

Mener jeg så, at det er nødvendigt med lovkrav for, at nøgletalsordningen kan fungere?

Svaret er et klart Ja! Jeg tror, det vil være svært at opnå den fulde effekt af nøgletalsordningen, hvis den fremover skal fungere som en frivillig ordning. Fordelen ved den nuværende lovbestemte ordning er jo, at vi har ét fælles system, som alle virksomheder i byggesektoren måles efter. Værdien heraf er, at det er muligt at sammenligne virksomheder på deres kompetencer.

Det er en kæmpe gevinst både for virksomhederne selv, for bygherrerne og for samfundet, som hvert år bruger store beløb på nybyggeri og renovering.

Det er ubegribeligt for mig, at dele af byggesektoren tilsyneladende ikke har fået øjnene op for denne gevinst, men i stedet hellere bruger tiden på at brokke sig over den ganske lille administrative ’byrde’, som ordningen medfører.

For lige at sætte tingene i relief kan jeg oplyse, at jeg sammenlagt bruger 30 minutter på at få nøgletal for en entreprise, og vores kunde bruger omtrent den samme tid - det er peanuts i forhold til den værdi, ordningen skaber.

Jeg kunne godt tænke mig, at vores egen organisation, Dansk Byggeri, havde været meget mere aktiv i forhold til at udbrede kendskabet til nøgletalsordningen og de fordele, den medfører.

Spørgsmålet er, om nøgletalsordningen overlever, hvis den bliver frivillig, fordi det er uvist hvor mange virksomheder, der vil tilmelde sig.

Vi må nok forvente, at mange virksomheder vil vælge nøgletallene fra, hvis de ikke er obligatoriske, og i så fald mindskes værdien af ordningen betydeligt. Selv hvis ordningen overlever, risikerer vi, at de forskellige evalueringscentre udvikler hver deres nøgletalsordning. Det bliver usammenligneligt. Skal vi så også afskaffe Fødevarestyrelsens Smiley-ordning i håb om at virksomhederne vil bruge den frivilligt?

Derfor er min appel til politikerne: Lad nøgletalsordningen bestå og brug gerne nogle ressourcer på at gøre den endnu bedre. Det gavner ingen, at denne ordning nu bliver en brik i valgkampen. Nøgletallene er værdifulde, og det ville være dumt at tabe dem på gulvet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141