23948sdkhjf

Bibliotek bliver flagskib efter jordskælv

Dansk arkitektur når om på den anden side af jordkloden, når et Schmidt hammer lassen-designet bibliotek i New Zealand står foran sit startskud. Bygningen bliver et samlingssted, der bidrager til at hele sårene efter jordskælv på stedet i 2010
Større danske tegnestuer har succes i udlandet med kulturbyggerier i forskellige afskygninger. Koncerthuse, museumsbyggerier og biblioteker er blevet en væsentlig del af dansk arkitekturs dna, og nu er designet af et nyt Hovedbibliotek i Christchurch, New Zealand, også landet hos en dansk arkitektvirksomhed, nemlig schmidt hammer lassen architects (SHL) og det New Zealand-baserede Architectus.

Det op til 12.000 kvadratmeter store bibliotek er et af ankerprojekterne, som indgår i genopbygningsplanen for Christchurch by, der blev ramt af ødelæggende jordskælv i 2010 og 2011.

Det nye Hovedbibliotek bliver et flagskib for Christchurch biblioteker, og skal have en vigtig folkelig funktion. Biblioteket vil blandt andet tilbyde nem adgang til digitale teknologier og til lokale kulturarvssamlinger.

Led uoprettelig skade

Desuden vil der være udstillinger og forestillinger, et læringscenter, rekreative områder og aktiviteter som kan underholde og uddanne de unge.

Genopbygningsplanen, The Christchurch Central Recovery Plan, danner ramme om udviklingen af Christchurch by, som blev alvorligt ødelagt af jordskælvene.

Det tidligere hovedbibliotek på Gloucester Street led uoprettelig skade, og grunden, som bygningen stod på, er tiltænkt byens kommende konference center.

”Konceptet for genopbygningsplanen er udvikling af en grønnere, mere tilgængelig by med et kompakt centrum og en stærk identitet. Målet er, at Christchurch bliver en by for alle mennesker og kulturer, med særlig fokus på Ngai Tahu kulturarven og steder med vigtig social og historisk værdi”, skriver SHL på sin hjemmeside.

Socialt samlingssted

Gennem en omfattende borger- og brugerinvolvering blev der identificeret fire emner, som skulle indarbejdes: Dynamisk forbundet til oplevelse og læring, Fusion af rum til hver funktion, Udstyret til ethvert formål, Et gæstfrit sted.

Biblioteket er placeret på den nordlige kant af Cathedral Square - Christchurch’s folkelige centrum, og stueetages vil udgøre en fortsættelse af det offentlige rum fra pladsen udenfor og skaber en indbydende og uformel indgang og en forbindelse mellem Cathedral Square, Hovedbiblioteket og byens kommende konference center.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125