23948sdkhjf

DI Byg tror på fremgang i 2015

Udsigten til vækst i dansk økonomi og flere store anlægsprojekter betyder, at byggeriet kan forvente moderat fremgang i år
Forventningerne til hvordan 2015 bliver for byggebranchen kan bedst beskrives som forsigtig optimisme.

I en ny prognose forventer DI Byg at 2015 byder på en moderat fremgang på 0,7 procent for byggeriet. Det sker i takt med forventninger om en gradvis bedring af konjunktursituation og udsigt til mere normal vækst i dansk økonomi. Samtidig forventer organisationen, at en række store anlægsprojekter og stigende nybyggeri vil hæve byggeaktiviteten i de kommende år, mens de senere års store vækst i renoverings- og vedligeholdelsesaktiviteten løjer af.

Cheføkonom i DI Byg Flemming Løkke Petersen, forklarer, at der lige nu er det perfekte klima til at nybyggeriet af private boliger kan vinde frem.

”Forbrugertillidsindikatoren fortæller, at psykologien hos forbrugerne er ved at vende til det positive, beskæftigelsen er stigende og det samme er ejendomspriserne. Desuden gør lave renter det billigere, end det har været længe, at bygge nyt frem for at renovere noget gammelt. Det er en god cocktail for nybyggeriet. Erhvervsbyggeriet vil dog stadig være underdrejet”, siger han.

Fra små til store

Prognosen viser samtidig, at udfasningen af Boligjobordningen i begyndelsen af året ikke vil medføre et væsentligt fald i renoveringsaktiviteten, idet det i stort omfang opvejes af at Landsbyggefondens renoveringsramme er blevet øget med 2,2 mia. kroner i både 2015 og 2016.

”Boligjobordningen havde den effekt, at den har fremskyndet renovering af private boliger. Vi mener dog ikke, at renoveringsaktiviteten vil falde, da Landsbyggefondens ramme er blevet hævet. Men der kan være en tendens til, at opgaver bliver flyttet fra de helt små virksomheder til de mellemstore, da det typisk er de helt små, der har gavn af Boligjobordningen og de lidt større, der udfører renovering af almene boliger, siger Flemming Løkke Petersen.

Finn Bo Frandsen, chefanalytiker i Dansk Byggeri er ikke helt enig i at 2015 bliver et bedre år for byggeriet end 2014.

”Vores prognose fra februar viser et fald, men med de beskæftigelsestal vi har set i dag, så skal vi opjustere vores skøn. I 2015 er der ingen stormvejrseffekt og Boligjob­ordningen er også bortfaldedet, og det vil branchen kunne mærke”, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125