23948sdkhjf

”Du må ikke bruge ordet flaskehals”

Otte procent af de aktive virksomheder i byggebranchen angiver manglende arbejdskraft som årsag til begrænsning i produktionen
Der er mange store byggerier på tapetet i Danmark.

Der er supersygehuse, og der er en Storstrømsbro og en række andre store projekter undervejs, hvis alt falder på plads med den omdiskuterede Femernforbindelse. Det har givet anledning til en debat i flere medier om en potentiel mangel på hænder i yderområderne i fremtiden.

Mangel på efterspørgsel er stadig den altoverskyggende hæmsko for virksomheder i byggeriets produktion. Det viser konjunkturbarometret fra Danmarks Statistik i marts, hvor 27 procent peger på manglende efterspørgsel. Men det er to procent færre end i marts 2014, hvor tallet var på 29 procent.

Flere mangler arbejdskraft

Til gengæld peger otte procent af de virksomheder, der står for beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, på, at mangel på arbejdskraft begrænser produktionen. Det er en stigning på fem procent i forhold til marts sidste år. Af undersøgelsen fremgår det, at ”Den manglende arbejdskraft formodes i væsentligt omfang at dreje sig om specialiseret arbejdskraft.”

Den pointe bakker chef- analytiker i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen, op om.

”Det er en større andel end for et år siden, men det er ikke det samme som en flaskehals,” siger han.

Han henviser til, at forventningerne til beskæftigelsen er negativ blandt virksomhederne, og at andelen af virksomheder, som finder ordrebeholdningen ikke tilstrækkelig, er steget.

”Du må ikke bruge ordet flaskehals, for hvis der var det, så ville lønningerne stige rigtig kraftigt i byggeriet, og lige nu ligger timelønningerne historisk lavt,” siger Finn Bo Frandsen.

Det er netop et udtryk for, at det er muligt at skaffe arbejdskraft i byggeriet, hvor løn er afhængig af udbud og efterspørgsel.

Et midlertidigt problem

Derfor mener Finn Bo Frandsen, at der er tale om en midlertidig produktionsbegrænsning.

”Det kan være svært at finde dygtige, erfarne folk på nogle områder, men det er ikke sådan, at man ikke kan skaffe arbejdskraften,” siger han.

Skulle man ikke kunne finde den nødvendige arbejdskraft i Danmark, henviser han til, at er den er at finde i udlandet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266